Mulți oameni își doresc să se simtă mai stăpâni pe ei cu privire la abilitățile lor la locul de muncă. Cu alte cuvinte, ei caută o mai mare încredere în sine atunci când vine vorba de îndeplinirea muncii, de a face față colegilor și de a gestiona situații dificile. Dacă ești unul dintre acești oameni, nu ești singurul.

 

Ce poți face concret pentru a te simți mai încrezător în ceea ce privește munca ta?

În primul rând, amintește-ți că nu ești meseria ta! Adică, dacă faci o greșeală la serviciu, asta nu înseamnă că ești prost, lipsit de valoare sau că ești într-o poziție greșită. Este prea ușor să iei greșelile personal, considerându-le ca o reflectare a adevăratei persoane, mai degrabă decât pentru ceea ce sunt ele: o greșeală. Chiar dacă nu pare întotdeauna așa, toată lumea face greșeli din când în când. Cel mai bun mod de a face față unei greșeli este să o recunoști imediat, să prezinți o soluție și să înveți din aceasta. Acest lucru arată că ești sincer și, prezentând modalități de a remedia problema, obții mai multă credibilitate în rândul celorlalți, dar și mai multă încredere că ești o persoană capabilă.

 

O altă problemă comună este senzația de nesiguranță când vine vorba de colegi. Mulți oameni simt că nu se potrivesc, nu sunt siguri cum să gestioneze conflictele sau au un coleg sau un manager prevăzător cu care nu știu cum să comunice. Oricare dintre aceste sentimente poate afecta stima de sine. S-ar putea să simți că nu ai nimic de oferit grupului, fie în plan social, fie în proiecte, eviți conflictele și le poți permite altora să-ți atingă punctele sensibile. Dacă socializarea este o problemă, va trebui să ieși puțin din zona ta de confort. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să sari direct într-o mare adunare de companie; mai degrabă, ia-o încet, deschizând conversații cu unul sau doi colegi. Sunt șanse să aveți ceva în comun. A pune întrebări despre cealaltă persoană este întotdeauna o modalitate excelentă de a te cunoaște mai bine cu oamenii; evită doar întrebările cu răspunsuri simple da sau nu.

 

Atunci când ai de-a face cu rezolvarea conflictelor și colegi dificili, poate fi necesară învățarea unor tehnici de comunicare dovedite. Ia în considerare participarea la un curs despre rezolvarea conflictelor și comunicarea cu oameni dificili. Între timp, amintește-ți că persoana prevăzătoare are probabil și o mulțime de nesiguranțe, iar acestea sunt cauzele comportamentului pe care-l manifestă. În mijlocul conflictului, fă tot posibilul pentru a evita să fii tras în situații argumentative. Nu răsplăti comportamentul celeilalte persoane supărându-te sau dând imediat înapoi. Dacă este necesar, spune că vei continua conversația când toată lumea va avea ocazia să se calmeze. A avea de-a face cu colegi negativi nu este niciodată distractiv. Încearcă să-ți amintești că valoarea ta și stima de sine nu depind de aprobarea colegului, chiar dacă acea persoană este managerul tău.

 

S-ar putea să te simți nesigur cu privire la abilitățile tale. Aici devine puțin mai simplu – e momentul să te cunoști mai bine, să identifici lucrurile care-ți plac, lucrurile pe care le faci cu pasiune, care-ți aduc satisfacții, pe care te vezi făcându-le cu entuziasm și peste 10 ani. Multe companii oferă opțiuni de educație continuă, vor plăti pentru acestea sau vor oferi programe de dezvoltare profesională online, de acasă. Indiferent ce oferă angajatorul tău, profită. Dacă compania ta nu are această opțiune, găsește câteva cărți bune pe acest subiect sau un mentor (obligatoriu), un coach, cursuri online care să te ajute să-ți dezvolți anumite competențe pe care le consideri de îmbunătățit. Nu aștepta de la nimeni să-ți ofere învățare, procesul educațional este unul continuu și nu ține (doar) de compania în care lucrezi sau de managerul tău, ci de tine în funcție de ceea ce-ți dorești să faci și cine-ți dorești să fii. Cere colegilor sugestii sau, dacă ești membru al oricărui tip de grup profesional, pe LinkedIn, de exemplu, cere sfaturi și acolo. Mulți dintre colegii tăi vor avea sugestii bune despre ceea ce merită analizat.

 

În cele din urmă, oferă-ți câteva provocări! O modalitate excelentă de a-ți construi încrederea în tine la locul de muncă este să-ți asumi un proiect special sau o muncă suplimentară, chiar și un proiect de voluntariat în care ajuți alți oameni. Dacă alegi ceva de care te pasionează sau ceva din zona ta de specialitate, poți să arăți ție și colegilor tăi că ești capabil să produci rezultate. Chiar dacă nu reușești, dai dovadă de inițiativă și dorință asumându-ți proiecte speciale. Să știi că te implici, că dai tot ce ai mai bun, că te preocupă și altceva, mai degrabă decât să stai pe margine, poate fi un mare pas către dezvoltarea încrederii în sine.

 

Închei cu un citat al lui Aldous Huxley care mi se pare extrem de potrivit pentru acest context:

“Există un singur colț al universului pe care poți fi sigur că poți să-l îmbunătățești și acesta este propriul tău sine.”