Știi acea stare de exuberanță pe care o ai atunci când primești o ofertă de angajare de la compania râvnită? Îți spunem de pe acum: Entuziasmul este bun în viața de zi cu zi, dar nu trebuie lăsat să preia controlul când vorbim de deciziile profesionale importante. Sub influența serotoninei, există pericolul să zici marele „Da” și să te trezești blocat într-un mariaj nefericit cu jobul coșmarurilor tale.

Iată ce se petrece în mintea ta când te afli în fața unei oferte:

…îți spui: Uau, le-a plăcut CV-ul meu! Dacă refuz acum, sigur-sigur-sigur ratez o mare oportunitate. Hai să zic repede „da” până nu dispare oferta.

Ce rezultă:

…dai cu subsemnatul pe linia punctată din contractul individual de muncă și, o săptămână-două mai târziu, te trezești închis într-un birou, departe de ceea ce ți-ai dorit.
 

Tocmai de aceea evaluarea unei oferte de job se face pe criterii obiective. Iată, pe fast forward, cum se alcătuiește o evaluare lucidă: 

Pornește de la situația actuală -> schițează un plan pe 6 luni -> ia în calcul resursele financiare disponibile -> observă dacă acceptarea ofertei îți îmbunătățește situația financiară/ de sănătate/ socială: -> 1. If DA, then Accept / 2. If NU, then Caută mai departe.
 

Iar acum, pe larg…

Cum se evaluează obiectiv o ofertă?

 

Criteriul #1 | Dacă salariu nu e, nimic nu e…

 

Salariul este pentru majoritatea dintre noi considerentul numărul 1 din care acceptăm o ofertă de angajare. Când primești o ofertă de salariu, verifică dacă aceasta se potrivește cu planul tău pe șase luni.

Este foarte important ca acest salariu să acopere cheltuielile dacă jobul presupune ca tu și familia ta să vă mutați sau să faci naveta. Cu atât mai mult dacă implică mașina personală. Scade, deci, cheltuielile de transport și observă ce buget rămâne disponibil pentru alte cheltuieli și pentru timpul liber.

Alte aspecte financiare:

Bonusurile - urmărește dacă acestea există în ofertă și vezi în ce măsură sunt legate de performanțele tale;

Asigurarea de sănătate și beneficiile acesteia - Fă o analiză comparativă cu ce aveai la vechiul job, acordând o atenție deosebită la coplata și la deductibilitatea cheltuielilor;

Asistență la relocare - O ofertă este mai valoroasă dacă menționează și faptul că mutarea ta va fi suportată financiar de compania la care urmează să te angajezi.

Beneficii auxiliare - Există din ce în ce mai multe companii care oferă asigurări de viață, asigurări pentru casă sau chiar transport gratuit la birou. Check before saying yes!

Criteriile de mai sus sunt detalii ale procesului de evaluare. Nu uita să îți păstrezi o imagine de ansamblu asupra ofertei atunci când ești în fața alegerii finale.

 

Criteriul #2 | Cum ți se potrivește cultura companiei?

 

Ai primit o ofertă de job cu un salariu mare? Generos sau nu, salariul de la viitorul job nu este suficient dacă următoarele elemente nu sunt în acord cu așteptările tale:

A. Mediul de lucru, atmosfera & vibe-ul. 

Atenție! Valabil pentru orice candidat: solicită permisiunea de a face un tur în clădirea companiei. Observă cu atenție cum sunt dispuse birourile și încearcă să surprinzi atmosfera de lucru. Nu ezita să întrebi de locul unde se poate mânca sau se poate socializa. Cu riscul de a fi considerat insistent, cere să ți se arate viitorul birou și care va fi locul tău.

Turul companiei îți oferă posibilitatea să identifici deja câteva elemente ale culturii companiei:

- Ambianța de lucru;

- Lumină naturală vs. artificială;

- Cât de echipate sunt birourile;

- Dacă există sau nu un cod al ținutei.
 

B. Ce oportunități de dezvoltare te așteaptă? 

Nu părăsi clădirea fără să întrebi ce oferă compania angajaților în materie de dezvoltare profesională. Ai oportunități de avansare? Care sunt cursurile sau instruirile la care poți participa? Ai șansa să dobândești și o altă specializare? Ține minte că acestea sunt întrebări firești și nu ezita, deci, să le adresezi.

 

Criteriul #3 | Linie & de la capăt: Nevoi Personale!

 

Dacă salariul este ok și cultura companiei ți se potrivește, te poți bucura, dar sfatul nostru este să nu deschizi încă șampania. Mai ai un singur punct de bifat. Unul doar, dar important: Nevoile personale!

Cântărește, deci, oferta și prin prisma următoarelor aspecte:

Ai timp să călătorești? Câte călătorii pot să-ți permiți și care este cuantumul cheltuielilor rambursabile?

Spre ce înclină balanța muncă/ viață personală? Descoperă încă de pe acum dacă poți să-ți menții un echilibru constant între muncă și viață personală.

Sunt (răs)plătite orele suplimentare, concediile medicale, vacanțele? Uită-te cu atenție în ofertă sau întreabă despre situațiile legate de zilele de vacanță pe care dorești să le iei în plus.

Poți să work from home? Există și situații în care simți că randamentul tău poate crește dacă vei lucra câteva zile de acasă. Sunt companii care acceptă acest lucru, dar altele nu au asemenea facilități în ofertă.

Cât de flexibil este „programul flexibil”? În acest moment, peste tot în lume se discută foarte mult despre flexibilitatea programului și, nu în ultimul rând, de reducerea programului de lucru. Încearcă să lămurești acest aspect.

Nu uita să treci toate aceste oportunități, facilități și avantaje pe hârtie, sub forma unui liste complete.
 

Scurt Recap | 1… 2… 3… Start Job!

 

Facem o scurtă recapitulare. Ai primit o ofertă de job și pare too good to be true? OK. Trecem împreună pe scurt prin cele 3 criterii obiective de evaluare.

1. Totul începe cu salariul…

Verifică salariul. Dacă întrunește planul tău pe 6 luni, you’re good to go.

2.  Cultura companiei

La interviul de angajare solicită și turul „de onoare”. Depistează din mers atmosfera de lucru & oportunitățile de dezvoltare. IF OK, THEN GO TO Criteriul 3

3. Nevoi personale

Tu ți le știi cel mai bine, dar dacă și acestea sunt îndeplinite, este timpul să deschizi șampania și să zici marele „Da”.

Te felicităm că ai ajuns în acest punct și te asigurăm că poți să tragi liniștit concluzia că oferta de job care, cu un scroll și ceva în urmă, părea too good to be true este pur și simplu GOOD și foarte TRUE.

Așa că nu-ți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să dai Accept la Jobul care îți va contura cu succes viitorul profesional.