Odată cu trecea timpului, procesul tehnologic a evoluat foarte mult, iar acest lucru a dus la dispariția mai multor meserii.

Cel mai probabil, aceste meserii, ni se vor părea dificile sau umilitoare astăzi, însă la vremea aceea, aceste profesii erau utile și necesare în societate.

Ce putem menționa încă de la început, este că tot acest proces de dispariție a anumitor meserii, este unul cât se poate de normal.

Așa cum am scris și în articolul trecut, odată cu evoluția tehnologiei, tot mai multe meserii actuale vor dispărea. Roboții sau mașinăriile vor înlocui mâna de lucru umană.

Pentru a detalia pe larg la ce meserii ne referim mai exact, astăzi ne-am propus să vă prezentăm o listă cu 5 meserii populare secolului trecut, astăzi dispărute:

 

#1 Lampagiu

Înainte de apariția iluminatului electric, străzile orașelor erau iluminate cu ajutorul lămpilor cu gaz.

Meseria de lampagiu a apărut undeva la începutul anilor 1800, aceasta fiind o meserie foarte căutată la vremea aceea.

Lampagii erau foarte bine văzuți în societate, datorită simplului fapt că aceasta, se transmitea din generație în generație.

Cu toate acestea, meseria de lampagiu, nu era una ușoară. Aceasta presupunea munca de noapte, iar în cele mai multe dintre cazuri, în condiții de vânt, ploaie sau chiar ger cumplit.

Fiecare lampagiu, se putea folosi de o scară foarte înaltă pentru a ajunge la lămpi, iar sarcina acestora era să aprindă în fiecare seară, în jur de 150 de astfel de felinare.

Treaba acestora nu se termina însă aici. Aceștia erau direct responsabili de fiecare felinar avut în subordine, treaba acestora fiind întreținerea felinarelor, pe tot parcursul nopții.

 

#2 Lustragiu

La șfârșitul secolului al 19-lea și o bună parte din secolul 20, era imposibil să nu vezi la fiecare colț de stradă câte un lustragiu.

Această meserie era practicată cel de mai des de baieți tineri, cei mai mulți dintre aceștia, provenind din familii sărace.

Aceștia își câștigau pâinea lustruind zilnic pantofii trecătorilor, iar cei mai experimentați dintre ei, puteau oferi și extraservicii precum repararea pantofilor sau coaserea rapidă a unui tiv descusut.

 

#3 Telefonist

“Alo, Centrala? Faceți-mi vă rog legătura cu...”  vă sună cunoscut?!

Poate că nu, însă cu siguranță bunicii noștri își aduc foarte bine aminte de acest debut de conversație.

Dacă acum conversațiile la telefon sunt la îndemâna oricui, înainte, nu era atât de ușor să comunici cu cealaltă persoană de la capătul firului.

Când vine vorba de această meserie, femeile erau cele care erau cele mai căutate pe acestă poziție.

Principalul motiv pentru care femeile erau avantajate, este că acestea erau mult mai calme, politicoase și răbdătoare la telefon decât bărbații.

În 1878, pe data de 1 septembrie, este angajată Emma Nutt, prima femeie telefonistă din lume, angajată de compania Boston Telephone Dispatch.

Ulterior, sora acesteia, Stella, a fost și ea angajată, exact pe aceeași poziție.

Cu toate acestea, meseria de telefonist, nu era una tocmai ușoră. Criteriile selecției erau foarte stricte.

Spre exemplu, femeile erau selectate după înalțime și greutate, iar un alt aspect important îl reprezenta și lungimea brațului, pentru a ajunge și a face corect legăturile telefonice.

Li se cerea să adopte o poziție corectă pe scaun, iar discuțiile în timpul programului cu ceilalți colegi, erau interzise. 

 

#4 Birjar

Pentru cei care nu au auzit până acum, birjarul sau vizitiul, era persona care conducea trăsura trasă de cai prin orașe. Aceștia sunt numiți acum, “taximetriștii” secolului trecut.

După cum deja ți-ai dat seama, acestă meserie era destinată bărbaților. Acesția erau selectați după câteva criterii clare: nu aveai voie să consumi alcool, erau interzise avansurile sexuale făcute femeilor din înalta societate, iar foștii criminali erau respinși.

Aceștia purtau așa vestitele uniforme, compuse din pălărie și surduc lung până la genunchi.

Iarna, aceștia primeau căciuli groase, dar și pături pentru a le folosi atunci când așteptau clienții.

După perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au apărut pe străzile marilor orașe, mijloace de transport în comun, precum taxiuri și autobuze.

Odată cu apariția acestora, această meserie a început ușor, ușor să dispară.

Chiar și așa, astăzi, plimbările cu trăsurile sunt încă la modă în unele zone din țară, în special zonele de munte.

 

#5 Dactilograf

Tastarea cu o viteză mare, a devenit un mecanism obișnuit pentru cei mai mulți dintre internauți, sau pentru cei care folosesc telefoanele mobile pentru a trimite mesaje.

Ei bine, înainte de apariția tastaturii sau mai bine spus a calculatorului, oamenii învățau să scrie la așa numita “mașină de scris”.

Primele astfel de mașini au fost patentate la începutul secolului 18, dar abia în anul 1870, au fost scose pe piață primele mașini și ulterior folosite de oameni.

La fel ca și în meseria de telefonist, fameile erau cele care aveau prioritate în fața bărbaților pentru această poziție.

Un lucru pozitiv, este că odată cu apariția acestei meserii, femeile au fost mai bine văzute în societate și astfel puteau lucra într-un mediu curat, la birou.

Primele care au adoptat o astfel de poziție, au fost companiile mari din domeniul bancar, industrial sau media.

Sarcina principală a acestora, era redactarea de acte sau documente necesare companiei.

 

În încheiere

Așa cum am menționat și la început, meseriile prezentate mai sus, sunt doar câteva din profesiile cele mai populare secolului trecut.

Chiar dacă în acest moment, aceste meserii nu mai există, este bine să privim totuși puțin în spate și să ne aducem aminte cu plăcere de acele vremuri.

De reținut, este că piața muncii este într-o continuă schimbare. Totuși, putem preconiza ce meserii vor apărea în următorii ani.

Îți recomandăm să citești unul dintre articolele noastre recente scrise pe această temă.