Pandemia a provocat multe frământări atât la nivel personal cât și profesional. Mulți oameni au avut timp suficient să cântărească dacă mai rămân angajați, dacă rămân la locul de muncă actual sau încep să-și caute o altă oportunitate, dacă schimbă complet domeniul de activitate sau devin antreprenori.

 

„Marea «demisioneală» vine”, spunea Anthony Klotz, profesor de management la Universitatea A&M din Texas, într-un interviu pentru Bloomberg. El a studiat schimbările făcute în carieră în ultimul timp de către sute de angajaţi. „Când există incertitudine, oamenii au tendinţa de a rămâne pe loc, deci există demisii restante, intenţii nepuse în practică în ultimul an”.

 

În acest context am ales să scriu puțin despre antreprenoriat, una dintre opțiunile pe care oamenii le au la dispoziție și pe care o aleg, de foarte multe ori, neștiind nimic din ce-i așteaptă.

 

Din 2014 am luat-o pe cont propriu, dându-mi demisia dintr-o mare companie de IT, dintr-o poziție cheie cu un salariu foarte bun, la mai puțin de un an de la angajare. Mereu am fost independentă și nu prea m-am adaptat relației cu anumiți manageri, mai ales cu cei complet lipsiți de integritate sau micromanageri.

Decizia luată în 2014 a fost instinctuală, impulsivă și fără drept de apel. La câteva luni de la începutul activității în propria companie scriam aceste rânduri:

E o utopie să crezi că-ți dă cineva ceva pur și simplu... miracole se pot întâmpla, dar dacă te bazezi doar pe ele, poți rata multe oportunități doar visând sau doar așteptând.

Pentru fiecare reușită, pentru fiecare pas înainte, pentru fiecare bănuț în cont există cel puțin 10 nereușite, zece pași înapoi și multe investiții, unele fără niciun rezultat imediat.... și enorm de multe nopți nedormite.

Merită? E prematur să spun ceva în acest sens....Și depinde mult de ce-ți dorești. Nimeni nu-ți garantează succesul. Și nu cred în prezicerile nimănui...nu cred în cărțile care te învață cum să ai succes în 10 zile sau care-ți dau rețete, cred în oamenii care au reușit prin propriile forțe și s-au luptat și au muncit mult pentru asta. Nu cred în a te îmbogăți peste noapte, dar nici în cei care spun că au avut, pur și simplu, noroc.

Sunt atât de mulți în jur care cer, dar nu știu nici cum să ceară și nici că trebuie să ofere ceva în schimb. Pentru că în afară de sfaturi....puțin probabil să primești gratis ceva.

Nimeni nu luptă pentru tine, nimeni nu-ți rezolvă problemele, nimeni nu-ți achită datoriile, nimeni în afară de tine.

În lumea asta care oricum te judecă ....ești singur. Tu și cu lupta ta. Tu și cu visele tale. Tu și cu zilele tale bune sau mai puțin bune. Nu ai timp să te plângi pentru că în permanență trebuie să găsești soluții. Crezi că ai reușit? A doua zi îți dovedește că nu ai reușit nici pe jumătate....Și o iei și mai aprig de la capăt.

Merită? Dacă ai tărie de caracter, voință, o doză neobișnuit de mare de curaj și poate de nebunie, sigur da. Dacă ai un plan bine pus la punct, un vis pe care-l vezi deja împlinit, sigur da. Dacă ești al naibii de încăpățânat și nu-ți place liniștea, nici confortul, dă-i bătaie, ești în lumea ta....

Să menționez banii? Ideal este să-i ai, pentru că s-ar putea să investești (a se citi sigur vei investi) mai mult decât vei câștiga în primele luni, cel puțin.

Să menționez invidia? Răutățile? Obstacolele? Lipsa de încredere a unora? Din moment ce le-am expus aici, vei avea parte din plin de ele.

Pe principiul "Ce nu te doboară te face mai puternic", trebuie să mergi mai departe. Cu deciziile tale, bune sau mai puțin bune, cu sufletul mai mult sau mai puțin împăcat, cu dorința de a face atât de bine ceea ce știi să faci încât și cei mai aprigi să recunoască că s-au înșelat, cu asumarea tuturor eșecurilor, dar și cu sărbătorirea fiecărui succes, cu înțelepciunea omului care știe că doar lovindu-se află ce este durerea și învață să o îndepărteze.....

Încrederea în tine, în ceea ce poți, știi și vrei să faci este esențială. Căci nu ți-o poate da nimeni dacă tu nu o ai... însă mulți vor încerca să ți-o ia. Și nu ai voie să-i lași. Pentru că nu-ți permiți să o pierzi, nici măcar o secundă.

În rest.... numai de bine și vouă, celor care gândiți de bine, și vouă, celor care gândiți indiferent cum. Vorba francezului: "Les jeux sont faits, mes amis!"

 

La 7 ani de antreprenoriat mă reîntorc la aceste rânduri și le validez pentru a nu știu câta oară. Și aș vrea să vă împărtășesc puțin din lecțiile mele, pe care le predau și studenților, ca să nu faceți ca mine dacă decideți că vreți să luați calea antreprenoriatului. Am citit undeva asta și mi-a plăcut mult: Cimitirul start-up-urilor este plin de idei bune, implementate greșit.” Cam așa este, pentru că oricât de bună ar fi ideea noastră, dacă nu o împărtășim, dacă nu o documentăm, dacă nu o sprijinim cu un plan, cu o cercetare de piață, poate deveni cel mai mare eșec al vieții, din toate punctele de vedere. Și știu că veți spune că învățăm din greșeli, dar dacă ne costă zeci, poate sute de mii de euro, devine o lecție cam prea scumpă, nu credeți? Când tot ce avem de făcut este atât de simplu (ei, nu chiar atât de simplu, că dacă ar fi așa, ar face toată lumea).

 

Concret?

1. Identifică dacă vrei cu adevărat să devii antreprenor – ai competențele, abilitățile, cunoștințele necesare? Ești adaptabil, flexibil, curajos, puternic? Stai bine (a se citi foarte bine) la capitolul comunicare, inclusiv în online? Stai bine cu nervii, cu inteligența emoțională? Stai de vorbă cu un mentor, cu oameni de succes care și-au clădit de la zero un business, citește cărți de specialitate, certifică-te și/sau dezvoltă-ți competențe de care ai avea nevoie în domeniul ales, verifică dacă ai soluții financiare în cazul în care afacerea nu va produce în primul an la nivelul previzionat de tine. E posibil să descoperi că nu e pentru tine.

 

2. Vezi dacă există nevoia în piață de ceea ce oferi tu. La o simplă căutare pe Google poți identifica dacă mai există afaceri asemănătoare, câte au succes, cum au reușit etc.

 

3. Validează-ți ideea cu un consultant, cu cineva care te poate sprijini, căci orice început este dificil. Nu te duce la acesta fără să ai un plan schițat, bine documentat și cu întrebări pregătite.

 

4. Dacă ai hotărât că asta este ceea ce-ți dorești, mișcă-te, acționează în direcția îndeplinirii obiectivelor setate. La început sunt multe lucruri de făcut, dar dacă ele rămân doar pe hârtie, vei avea mult de pierdut pe parcurs. Specialiștii în management spun că planificarea este componenta esențială a unui management eficient și cu o bună planificare e posibil să depășești multe bariere.

 

5. Simți că nu ești pe traiectoria potrivită, că e multă presiune asupra ta? Roma nu a fost construită într-o zi, iar răbdarea este o virtute. Ai dreptul și posibilitatea să testezi, să experimentezi, să îmbunătățești, să ceri ajutorul. Motivația este intrinsecă și mulți vor fi cei care vor dori să-ți demonteze orice idee și orice succes. Mulți sunt și cei care renunță la primul hop tocmai pentru că nu au avut de la început setarea mentală că vor reuși, și nici planul menționat mai sus.

 

Un alt motiv de eșec este că nu prea-ți place să muncești. Dacă ai plecat de la stabilitatea unei companii pentru instabilitatea și lipsa de predictibilitate din antreprenoriat gândindu-te că nu va trebui să mai muncești, te-ai păcălit singur. De cele mai multe ori antreprenorii muncesc mult mai mult decât o făceau înainte, căci dacă nu muncești, nu ai și facturile, taxele, impozitele vin și trebuie să le plătești. Acum îmi vei spune că veai avea angajați care muncesc pentru tine. Poate, dacă business-ul tău este deja la un nivel la care-ți permiți angajați, dar ce te face să crezi că el va merge și se va dezvolta fără prezența celui care l-a fondat? Ideea este că dacă muncești inteligent și cu responsabilitate, la un moment dat vei ajunge să muncești mai puțin și să delegi mai mult, dar acest moment nu poate fi prezis de la început, indiferent de domeniul pe care l-ai ales pentru afacerea ta.

 

6. Nu te raporta la ce nu funcționează în jurul tău și nu te bloca în comparații. Uită-te la ceea ce funcționează, la ce ai reușit până acum, la cine-ți este alături, la micile succese. Avem mereu tentația să pasăm vina sau responsabilitatea altora, mai ales când lucrurile nu funcționează așa cum ne dorim. Oprește-te, vezi ce trebuie ajustat, schimbat, vezi ce ai învățat și mergi mai departe cu curaj și încredere.

 

7. Construiește-ți obiceiuri sănătoase: somn de minim 7 ore pe noapte, sport, mâncare sănătoasă, activități cu familia și prietenii, citit, plimbat etc. Dacă tu ești bine cu tine, sigur și compania ta va avea de câștigat, la fel și clienții tăi și poate și alți oameni care nu erau hotărâți, dar pe care i-ai influențat să-ți urmeze exemplul.

 

8. Stabilește-ți obiective clare, realiste, și ține-te de ele. Mai bine două, trei pe an decât zece și degeaba.

 

9. Verifică în permanență ce mai poți face pentru a duce afacerea ta la un nivel superior – investiții noi, extindere, francizare, produse noi, oameni noi etc.

 

10. Cere mereu feedback de la clienți, furnizori, angajați. Este absolut necesar să fii realist cu privire la calitatea serviciilor și/sau produselor pe care le oferi și să ajustezi pe parcurs, dacă este necesar.

 

11. Plătește-ți taxele și impozitele la timp. Nu degeaba se spune că „Moartea și Taxele sunt sigure”. Adică sigur nu vei scăpa de plata lor, deci mai bine la timp.

 

12. Monitorizează-ți competiția, învață din bunele practici, și nu numai.

 

13. Amână-ți plăcerile mici (pantofi, haine, vacanțe etc.) pentru momentul în care ai stabilitate și te poți bucura pe deplin de acestea fără a avea grija zilei de mâine, mai ales dacă ai familie sau oameni care depind de tine.

 

14. Și nu în ultimul rând nu uita de unde ai plecat și de ce ai ales acest drum, continuă să visezi și să-ți transformi visele în obiective, obiectivele în realitate. Uneori drumul este anevoios, plin de provocări, dar este atât de frumos și de plin de satisfacții...

 

Căci, vorba francezului"Les jeux sont faits, mes amis!"