Fie că suntem bugetari sau angajați în sistem privat, numărul de zile libere oferite anual prin lege este esențial pentru sănătatea noastră, a tuturor. Una dintre principalele cauze din care angajații intră în burnout este lipsa concediilor. Acest fapt a fost relevat de unul dintre sondajele Undelucram de anul trecut.
 

Vrei să știi câte zile libere vei avea anul viitor?

La fel ca și anul acesta, și anul viitor vei beneficia de 13 zile libere pentru sărbătorile legale. Totuși, 5 dintre ele vor pica ori sâmbăta ori duminica. Pentru angajații moldoveni asta înseamnă mai puține weekend-uri prelungite și vacanțe spontane.

 

Cum arată calendarul de libere 2023 în Republica Moldova:


 

Cum se situează Republica Moldova ca zile libere între celelalte țări europene?

În Europa, fiecare țară în parte are un sistem de legi prin care stabilește numărul de zile aferent concediului de odihnă al angajaților și zilele libere legale.

Dacă fericirea angajaților s-ar măsura în numărul de zile libere prevăzute în Codul Muncii, atunci moldovenii s-ar situa undeva la mijlocul clasamentului de pe bătrânul continent. 

Așa cum spuneam, noi ne bucurăm anul acesta de 13 zile libere.

Frații noștri, România, sunt una dintre cele patru țări din Uniunea Europeană, în care angajații beneficiază de 15 zile libere. Alături de români, locuitorii din Lituania, Slovenia și Finlanda au câte 15 zile libere.

La polul opus, țara cu cele mai puține zile libere legale este Irlanda. Angajații beneficiază de 9 zile libere legale. Iar salariații din Franța, Germania, Ungaria, Italia și Norvegia beneficiază de câte 11 zile libere legale. Mai mult cu o zi liberă legală au angajații din Danemarca, Estonia, Grecia și Letonia. Cei din Austria, Republica Cehă și Luxemburg au dreptul la 13 zile libere legale. Iar cei care lucrează în companiile din Croația, Malta și Portugalia au câte 14 zile. 

 

Zile libere legale = sănătate pentru angajați

Tot mai mulți angajați au devenit atenți la modul în care activitatea lor profesională le impactează starea de bine. Balanța work/personal life a început să fie un criteriu esențial în alegerea unui job.

Pentru că tot mai mulți angajați au devenit conștienți că orele suplimentare în exces, stresul de la locul de muncă și anxietatea generează burnout-ul de care vorbeam la începutul articolului. Tocmai de aceea este important să rămâi informat legat de drepturile tale de angajat și să te bucuri de zilele libere legale de care beneficiezi.