Intrăm în contact cu banii încă din primii ani ai vieții. Fie că primim bani de la bunici, părinți, fie că mergem la colindat sau că primim „plicuri” de ziua noastră, banii sunt mereu parte a vieții noastre. Cum ne raportăm la bani și cum dezvoltăm această relație cu ei este un lucru important care urmează să se regăsească în viață noastră de adult.

 

Este necesar să învățăm valoarea banilor și diferențele dintre nevoi și dorințe încă de când suntem mici copii pentru că doar așa o să știm ce înseamnă banii pentru noi și vom avea posibilitatea să ne raportăm la ei într-un mod care să ne ajute. Dacă relația noastră cu banii este una ghidată pe instinct sau pe nemulțumiri permanente, atunci și banii vor sta departe de noi.

 

„Îți țin eu banii că tu nu știi ce să faci cu ei!”

Mergând mai departe, ajungem la momentele în care realizăm cum se copiază comportamentele de către copiii noștri și cum ei își însușesc modelele pe care le văd în familie. Din nou, este nevoie să avem exemple practice pe care ei să le înțeleagă și cu care să se obișnuiască în așa fel încât să și le asume comportamental.

Am văzut în jurul meu câteva cazuri în care copiii primeau bani de la bunici, iar părinții luau suma respectivă fără să explice ce înseamnă și cât valoareaza cadoul primit, bazându-și gestul pe o afirmație greșit explicată: „Îți țin eu banii că tu nu știi ce să faci cu ei. Eșți prea mic.” Mai mult decât atât, am văzut cazuri în care părinții „transformau” zecile sau sutele de lei primite de către copiii lor într-o ciocolată sau o singură jucărie. Chiar dacă intenția lor era una bună de a economisii pentru copil suma rămasă, ei nu explicau valoarea acesteia. Astfel, copilul nu înțelege valoarea banilor și nu poate face diferența între cât primește și cât poate el să economisească.

Astfel că, poate ajunge ca adult să nu își cunoască valoarea și să se mulțumească mereu doar cu cât primește. De aici și până la a accepta un salariu sub nivelul său de pregătire este doar un singur pas, chiar dacă acesta se poate întinde pe mulți ani de zile.

 

„Copiii nu au nevoi, au doar dorințe!”

Aud destul de des acestă afirmație și cred că merită să o interpretăm și din perspectiva educației financiare. Dacă un copil nu mănâncă niciodată ciocolată, el va crește fără a avea nevoia de a consuma ciocolată, însă poate apărea la un moment dat o dorință. Dacă un copil mănâncă zilnic foarte multă ciocolată, atunci pentru el este o nevoie să mănânce însă este dorința să existe cantitățile semnificative. Nevoia este de a satisfice pofta de ciocolată și dorința este de a mânca acea porție mare pe care tu ai fost obișnuit să o primeșți.

Noi, când suntem în rolul de părinți, greșim destul de des prin faptul că discuțiile noastre cu copiii pleacă de la premisa „e mic și nu înțelege” sau „lasă că vezi tu când o să creșți”. O premisă greșită, din punctul meu de vedere, deoarece este de datoria noastră să îi explicăm copilului fiecare detaliu despre bani, despre semnificația lor, despre cât valorează și ce pot face cu ei. Doar așa copiii noștri vor putea să aibă o relație deschisă cu banii, să știe să îi accepte, să știe să îi organizeze și să îi economisească. În plus, de aici pornește și dorința de a pune banii la treabă să muncească ei pentru tine - astfel relația devine una sănătoasă din punct de vedere financiar.

 

Dacă te gândeșți să îi spui copilului tău că e mic și nu înțelege sau că o să vadă el când crește cât de greu este să se descurce cu banii, sugestia mea este să reformulezi acest lucru. Explică-i cum se câștigă banii, oferă-i detalii ce înseamnă 8 ore de muncă sau cum să menține un business. Propune-i să încerce să facă diferența dintre nevoie și dorință. Este bine ca sentimentele lui să fie pozitive față de bani și să nu ajungă să urască banii sau să considere că el nu merită banii pe care îi cere pe muncă lui sau pentru pregătirea lui.

Uită-te dincolo de vârsta copilului tău și poziționează-l în adultul care urmează să fie. Dacă reușești să faci asta, fă doi pași în spate și uită-te la proiecția lui din viitor: Are o relație bună cu banii? Știe să își organizeze bugetele? Economisește? Investește? Își ține sub control cheltuielile? Dacă da, atunci sunteți pe drumul potrivit. Dacă nu, reveniți la „ziua de astăzi” și oferiți-i posibilitatea de a avea o relație sănătoasă și o viață prosperă.