Știai că două sarcini conflictuale făcute simultan pot scădea capacitatea ta cognitivă de la cea a unui a unui masterand la MBA de la Harvard la cea a unui copil de opt ani?

Iată de ce este bine să fim prieteni cu creierul nostru și nu adversari. Înțelegând cum suntem construiți din punct de vedere mental, ne putem pregăti din timp activitățile de job în asemenea manieră încât să fie aliniate nevoilor cognitive ale creierului nostru și nu împotrivite lor.

Acest articol folosește o paradigmă întâlnită în cartea „Your Brain at Work: Strategies for Overcoming Distraction, Regaining Focus, and Working Smarter All Day Long”, scrisă de David Rock.

Observația centrală a cărții confirmă ideea că atunci când vrem să lucrăm și suntem distrași de diverși factori, soluția NU este să ne încăpățânăm să muncim mai mult, ci să ne pregătim în avans.

Interesantă este metafora pe care o folosește Rock în cartea sa. El asemuiește mintea noastră este cu un teatru. Scena, spune el, este memoria de scurtă durată și este controlată de cortexul pre-frontal, acea regiune din spatele frunții.

Înainte să ne cufundăm în metoda lui Rock, trebuie să trecem rapid în revista funcțiile pe care le putem îndeplini pe scena teatrului nostru mental

 

5 funcții pentru o minte eficientă

Există 5 funcții pe care le putem îndeplini pe această scenă, pentru care Rock folosește acronimul U.R.M.IN.D., și anume:

* Understand - Să înțelegem

* Recall – Să ne reamintim

* Memorize – Să memorăm

* Inhibit – Să inhibăm

* Decide – Să decidem

Atenție! Trebuie să știi că dacă nu putem îndeplini aceste 5 funcții în mod eficient, atunci ne va fi imposibil să ne ducem sarcinile la îndeplinire la locul de muncă.

În paradigma creată de Rock, cei ce execută aceste funcții sunt actori și membri ai publicului în teatrul nostru mental.

 

Ce sunt Actorii și Membrii Publicului în teatrul nostru mental?

- Actorii sunt obiecte, sarcini și informații pe care suntem concentrați în mod conștient în orice moment - acest articol, de exemplu, este în prezent un actor pe scena noastră mentală.

- Membrii publicului din teatrul nostru mental sunt hărți de informații din memoria noastră de lungă durată, care ne ajută să determinăm valoarea persoanelor, obiectelor, informațiilor din jurul nostru – în legătură cu acest articol, de exemplu, publicul din teatrul nostru mental încearcă să-i dea sens pe baza cunoștințelor anterioare. Hărțile noastre conțin și instrucțiuni despre ce ar trebui să facem atunci când interacționăm cu aceste persoane, obiecte, informații.

 

Care este legatura dintre teatrul nostru mental si functiile de pe scena lui?

Știm. Probabil te intrebai deja care este legatura dintre între teatrul nostru mental și funcțiile pe care le putem îndeplini pe scena acestuia este următoarea:

- De fiecare dată când încercăm să înțelegem ceva, să ne reamintim sau să memorăm ceva, încercăm să facem apel la membrii publicului pentru a intra în legătură cu actorii de pe scenă.

- De fiecare dată când luăm o decizie, îi facem pe actori să se alinieze pe scenă și să audieze pentru un rol principal într-o piesă viitoare.

- În momentul în care încercăm să dăm un sens la ceea ce se întâmplă pe scenă, alți actori așteaptă nerăbdători să le vină rândul și să ne capteze atenția. Acești actori din culise sunt doar evenimente din mediul nostru care ne distrag atenția – de exemplu, un apel telefonic, un mesaj, o notificare de pe rețelele de socializare, un gând despre ceva ce ne îngrijorează. Aici intră în joc funcția de inhibare a teatrului nostru mental. Când inhibăm este ca și cum am folosi un regizor pentru a opri alți actori să urce pe scenă pentru a nu întrerupe o reprezentație bună.

 

Evaluări recente

 

Creierul nostru și limitele lui

Iată cele 3 limitări esențiale ale creierului nostru prezentate de Rock:

 

1. Scena noastră mentală are un spațiu de joc limitat

- Știm bine că într-un teatru obișnuit pot intra câteva sute de oameni în public. În plus scena poate găzdui uneori și zeci de actori. Totuși, în teatrul nostru mental, există miliarde de locuri pentru membrii publicului, dar doar câteva pe scenă destinate actorilor la un anumit moment în timp.

- Este bine-cunoscut din cercetări recente că memoria de lucru de scurtă durată a creierului uman (adică scena noastră mentală) poate încadra doar 3-4 actori. Asta înseamnă că atenția noastra actuală poate conține până la doar 3-4 bucăți de informație într-un anume moment. Aceste bucăți care le mai putem obține și prin simplificare și fragmentare – de exemplu, numărul de telefon împărțit în 3-4 secvențe de numere, acronime etc.

- Atenție! Deși putem să așezăm până la 4 actori pe scenă, un studiu realizat de Brian McCallery de la Universitatea din New York a descoperit faptul că numărul de fragmente de informații pe care ni le putem aminti cu acuratețe, fără deteriorarea memoriei, este de doar UNU!

SUGESTIE: Nu îți împărți atenția la job între mai multe taskuri. 3-4 actori = câte un task pe rând făcut temeinic. Astfel îți vei putea crește performanța.

 

2. Iluminarea spectacolului se face cu un singur reflector

- În spectacolul nostru scena mentală este iluminată de un singur reflector. În plus, acel reflector se poate urmări un singur actor la un moment dat. Dacă doi sau mai mulți actori încearcă să ne atragă atenția, lumina scenei trebuie să comute rapid între acești doi actori. Cum ar fi un spectacol în care doi actori se duelează în replici vorbind unul peste altul, iar lumina reflectorului se aleargă bezmetic când la unul când la celălalt? Haotic și de neînțeles, nu?

- Trebuie menționat că un studiu făcut de Universitatea din California (San Diego) arată că, atunci când participanții încearcă să facă două sarcini conflictuale solicitante în același timp, capacitatea lor cognitivă poate scădea de la cea a unui masterand la MBA de la Harvard la cea a unui copil de opt ani. Acest fenomen se numește „interferență a două sarcini” (en. dual-task interference).

- În același timp, o altă cercetare a Universității din Londra a descoperit că împărțirea atenției între e-mail, mesaje text și sarcini de lucru ne poate reduce capacitatea mentală cu o medie de 10 puncte la un test de IQ. Același efect îl are și pierderea unei nopți de somn.

SUGESTIE: Poate o să ți se pară ciudat dar trebuie să știi că nu există atenție distributivă. Adică reflectorul atenției tale trebuie să se concentreze mereu pe câte un singur task de job. În timp vei vedea că vei deveni mai performant.

 

3. Seara, regizorul mental își pierde din eficiență

- Pe perioada zilei, sute de actori nedoriți încearcă să urce pe scenă și să încurce spectacolul. De fiecare dată când regizorul nostru mental trebuie să rețină un actor nedorit, își pierde din energie.

- În a doua jumătate a zilei, regizorul devine prea slab și obosit pentru a împiedica actorii nedoriți să vină pe scenă. De aceea aceștia reușesc din ce în ce mai mult să intre și să strice interpretarea actorului de pe scenă.

- Iată exemple de astfel de actori nedoriți: pofte de după-amiază sau conversații din apropiere. Toate acestea distrag atenția de la lucrurile importante pe care dorim să ne concentrăm.

SUGESTIE: Încă din perioada studenției ne obișnuim să facem majoritatea muncii în partea a doua a zilei, ba poate chiar seara sau noaptea. Dacă vrei performanță la job, sfatul nostru este să îți rezolvi sarcinile solicitante în prima parte a zilei de lucru. În timp te vei obișnui să lucrezi așa și vei vedea că îți vei putea crește performanța.