Salut!

În următoarele minute îmi propun să te ajut, practic, să ceri o promovare internă, dacă eșți pregătit/a dar nu știi cum s-o faci. Da, eu sunt în favoarea cererii unei promovări, hai să-ți explic de ce mai întâi.

Eu sunt de câțiva ani manager de echipă și rolul meu e ca echipa să facă task-urile de business de zi cu zi dar și să ajut membrii echipei să crească și să se dezvolte în companie astfel încât să avem o continuitate pe partea de resursă umană și un grad mare de satisfacție a angajaților.

Acum, încearcă să faci următorul exercițiu: eșți managerul unei echipe de 15 oameni iar la final de an, trebuie să decizi cine promovează, cine ia mărire de salar etc - cum faci asta? Ai ghicit, te bazezi pe fiecare să-ți spună ce aspirații au și de ce cred ei că ar trebui promovați. Binențeles, cererea trebuie să fie documentată și susținută, de preferat cu exemple din cursul anului evaluat.

Da, eu apreciez oamenii care cer o promovare și nu mă incomodează deloc - îmi ușurează munca de evaluare de sfârșit de an, știu că pot să mă bazez pe ei pentru că au obiective clare de carieră, sunt deschiși și transparenți; deci dacă reușesc să agreez ceva cu ei, sunt sigură că pot conta pe ei.

Sună ușor? Chiar este! Mai jos găsești câțiva pași care să te ajute în discuția ta cu managerul tău direct:

1. La fiecare început de an, întreabă care sunt obiectivele echipei, dar mai ales, încearcă să înțelegi ce obiective are managerul tău direct (exemplu: poate obiectivul companiei pentru echipă e să mențină un anumit procent pe customer satisfaction, dar managerul tău are că obiectiv standardizarea proceselor în echipă). Clarifică cum obiectivul de standardizare ar ajuta obiectivul pus pentru echipă.

2. Încearcă să discuți cu managerul în ce proiecte te-ai putea implica, obținând un acord pentru a face ceva în afara rolului standard.

3. Dacă ai o idee de proiect, ți-aș sugera să încerci să fie în zona obiectivului susținut de manager, încearcă să convingi prin faptul că l-ai ajuta să-și îndeplinească obiectivul la rândul lui.

4. Obține constant feedback (de preferat lunar) despre activitățile pe care le faci în direcția obiectivelor stabilite. E important să faci acest lucru ca să te asiguri că nu s-au schimbat obiectivele și în continuare proiectele în care eșți implicat sunt importante.

5. Planifică proiectele astfel încă să le finalizezi cel puțin cu o lună înainte de evaluare. E important să obții feedback de la diverși contributori în proiect despre prestația ta, asta o să te ajute în discuție (e ca și pe LinkedIn, secțiunea de recomandări :)).

6. Notează progresul și orice feedback pozitiv ai primit de-a lungul anului într-un fișier că să poți să susții cu exemple evaluarea de final de an - e important pentru un manager să ii prezinți argumente pentru că de cele mai multe ori, decizia de promovare nu e doar la el, la rândul lui o să fie nevoie să susțină propunerea printr-o justificare - oferă-i toate munițiile de la început!

7. Încearcă să înțelegi ce face diferit rolul pentru care ceri promovarea și sugestia ar fi să începi să te comporți și să faci anumite task-uri din acel rol; în acest fel, te poziționezi deja ca și un expert în rolul următor.

8. Pregătește-ți discuția de evaluare cu managerul: incluzi proiectele pe care le-ai făcut, feedback-ul primit de la colegi, task-urile pe are le-ai făcut care deja aparțin rolului cerut de tine.

Și ultimul sfat - totul pleacă de la poziționarea pe care tu o ai față de promovarea pe care o ceri - dacă deja te comporți că făcând acel rol, colegii au încredere în tine și te recunosc ca expert în aria respectivă, promovarea e că și luată.

Te asigur că e perfect normal să ai obiective, să vrei să promovezi sau să-ți ceri drepturile la locul de muncă dacă asta se face într-un mod civilizat și constructiv.

Așa cum am spus, eu apreciez oamenii pregătiți și care știu să lucreze pentru îndeplinirea unui obiectiv. De ce e asta important? Dacă tu nu faci asta, practic ar trebui că managerul să noteze toate lucrurile de mai sus, pentru fiecare angajat și să pregătească justificarea pentru fiecare promovare? Și chiar dacă s-ar întâmplă asta, de ce ai vrea că cineva să decidă pentru tine doar din prisma evaluării lor?

De ce ar ști managerul mai bine ce obiective ai tu? Nu ai vrea să influențezi o decizie care te afectează în mod direct?

Am lăsat câteva întrebări la final că să te fac să te gândeșți la obiectivele tale - se apropie ianuarie și e timpul pentru noi obiective - fii încrezător, fii hotărât, cere feedback și verbalizează valoarea ta!

Iar pentru final de an, folosește lista de mai sus - pregătește-ți speech-ul și cere promovarea pe care o meriți!

Succes!