Găsirea unui loc de muncă după 40 de ani poate fi o provocare pentru mulți dintre cei care se află astăzi pe piața muncii. Cercetările arată că angajații mai în vârstă se confruntă cu șomajul mai mult decât cei tineri. 

În timp ce peste 80% dintre angajatori spun că nu sunt suficient de mulți candidați pe piața muncii, angajații mai în vârstă sunt adeseori refuzați pentru poziții pentru care sunt recomandați.

 

5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți găsi un job la 45 de ani

 

   1. Învață skill-uri noi constant

O greșeală obișnuită pe care candidații de 45 de ani o fac este aceea de a citi descrierea postului și de a presupune că nu se potrivesc rolului. De multe ori, principala barieră o presupune utilizarea unui software pe care nu l-au folosit niciodată. În medie, peste 50% dintre candidați nu investesc în dezvoltarea profesională continuă. Dacă vrei să ai șanse mai multe la angajare, e important să rămâi relevant pe piață.

Poți începe prin a căuta informații și tutoriale despre cum poți folosi noile tehnologii sau programe. Ar fi bine și să investești în cursuri de formare profesională. Dacă îi poți arăta unui angajator că ai calificările necesare și ești dispus să înveți în continuare abilități noi, vei putea demonstra că nu ești „prea bătrân” pentru acest loc de muncă.  

 

   2. Optimizează-ți CV-ul

Dacă a trecut ceva timp de când ai fost ultima oară în căutarea unui loc de muncă, îți recomandăm să începi cu a regândi modul în care îți prezinți experiența, pentru a te asigura că aplicația ta este competitivă. Le poți demonstra angajatorilor că ești interesat de o dezvoltare continuă și ești deschis la nou.

Gândește-te la CV-ul tău într-un mod strategic și încearcă să iei în considerare ce calități caută angajatorul. Încearcă să vezi cum poți să îți folosești abilitățile și experiența pentru a demonstra că ești cea mai bună persoană pentru rolul respectiv. 

Dacă nu ești sigur că CV-ul tău arată conform standardelor actuale, poți apela la modelele de CV de pe Undelucram.md care sunt conforme cu standardele de recrutare din 2020. 

 

   3. Construiește-ți un profil de angajat pe Undelcuram.md

Prin intermediul platformei, poți interacționa foarte ușor direct cu angajatorii și companiile ce au posturi deschise potrivite pentru tine. Un cont personalizat de angajat de pe site-ul Undelucram îți oferă astfel posibilitatea de găsi ofertele de muncă și posturile disponibile care te interesează. 

Vei primi notificări și emailuri specifice pe domeniul tău, vei putea interacționa cu paginile companiilor care recrutează în Moldova și care postează anunțuri constant. Pe lângă asta, vei putea afla informații și despre cultura lor organizațională și mediul de lucru, chiar și din recenziile altor angajați.

 

   4. Construiește-ți un profil de angajat pe LinkedIn

LinkedIn este, în esență, o rețea de socializare potrivită mediului de business, iar profilele companiilor includ, de regulă, mai multe detalii despre mediul de lucru în companie, despre pozițiile vacante sau despre industria în care activează. Un profil puternic te poate ajuta să descoperi joburi vacante potrivite abilităților tale, dar și să îți construiești o rețea de contacte interesante. 

LinkedIn este una dintre cele mai populare platforme de recrutare la nivel global folosită de companii din întreaga lume, iar un profil de angajat pe această rețea de social media reprezintă un avantaj. Pentru a te asigura că profilul tău va fi unui de succes, trebuie să îl tratezi ca pe un CV virtual. Încearcă să fii cât mai specific în detaliile fiecărui job, să îl actualizezi constant și să completezi secțiunea de „Summary” cu domeniile tale de expertiză relevante.

 

   5. Evită pauzele de carieră mai lungi de 2-3 ani

Pauzele din CV sunt de înțeles, însă pot ridica un semn de alarmă pentru potențialii angajatori, dacă depășesc 2-3 ani. Fie că ți-ai luat un an sabatic, ai călătorit sau te-ai dedicat unei cauze și ai făcut voluntariat, angajatorii își vor pune inevitabil întrebări legate de reintegrarea ta pe piața forței de muncă. 

Când va veni momentul interviului, asigură-te că ai răspunsul pregătit, astfel încât să nu fii luat prin surprindere. Încearcă să abordezi întrebarea scurt și la obiect, cu sinceritate. Demonstrează-i angajatorului că acea pauză a fost în folosul tău: ai câștigat experiență, ai aprofundat partea teoretică sau te-ai axat pe casă și familie. Apoi, încearcă să conduci conversația către oportunitățile de viitor și asupra a ceea ce poți aduce tu companiei.

În cazul în care presimți că ai nevoie de o pauză, pentru că ești obosit sau ai obligații familiale, încearcă să te îndrepți spre oportunități part-time, contracte de scurtă durată, proiecte punctuale sau freelancing. 

 

4 mituri care te împiedică să îți găsești un loc de muncă după 45 de ani

Este greu să rămâi motivat când îți cauți un loc de muncă după 45 de ani. Unul din primii pași pe care îi poți face este să renunți la ideile preconcepute care te împiedică să te angajezi.

 

Mitul nr. 1: „Sunt prea bătrân pentru a mai putea fi angajat undeva”

Când ajungi la vârsta de 45 de ani, teama este cea care primează. Însă trebuie să încerci să te concentrezi pe punctele tale forte. 

În plus, dacă ai atins un nivel înalt de expertiză, poți scoate în evidență acest lucru în CV, scrisoarea de intenție sau în timpul interviului. Ba mai multpoți adresa chiar tu niște întrebări interesante angajatorului la finalul interviului, pentru a demonstra valoarea pe care o poți aduce companiei.

 

Mitul nr. 2: „Voi fi catalogat ca fiind mai puțin productiv decât candidații tineri”

Nu există o corelație demonstrată între vârstă și nivelul de productivitate. Așa că nu trebuie să îți fie teamă să fii inovator și să demonstrezi că ai capacitatea de a duce lucrurile la bun sfârșit. Din contră, prin prisma experienței, îți poți aduce aportul în a spori productivitatea companiei. 

 

Mitul nr. 3: „Nu mi-ar plăcea să fiu supravegheat de angajați mai tineri”

Având în vedere că industriile evoluează cu viteza luminii în prezent, nu este exclus ca managerul tău să fie mai tânăr. Însă dacă el îți demonstrează că are încredere în tine și că îți apreciază contribuția, nu ar mai trebui să te preocupe diferența de vârstă. 

 

Mitul nr. 4: „Angajatorii se vor împotmoli la cerințele mele salariale”

Atunci când cerințele salariale întrec posibila marjă de remunerare a companiei respective, încearcă să te asiguri că angajatorul este convins de faptul că va primi valoarea așteptată în schimb. 

 

Cu toate acestea, în realitatea pieței locale a forței de muncă, numărul candidaților de peste 45 de ani ce au dificultăți în a-și găsi un job nou rămâne în continuare crescut: 59% dintre angajații de peste 45 de ani declară că le este greu să se angajeze, față de 43% - procentul pentru cei tineri.

Tocmai de aceea, strategiile de atragere a angajaților seniori, de pregătire a acestora pentru a face față dezvoltărilor tehnologice, și de retenție la locul de muncă până la vârsta pensionării trebuie să se regăsească printre prioritățile reprezentanților din resurse umane. 

Iar în cazul candidaților de peste 45 de ani, printre prioritățile lor trebuie să se regăsească câteva acțiuni cheie, precum: o dezvoltare continuă, flexibilitate și adaptabilitate la nou.