Știm, nu e deloc ușor să te prindă Sărbătorile fără să ai siguranța și rutina sănătoasă pe care ți-o oferă un job stabil. Totuși, în cazul în care tocmai ai rămas fără, sau dacă au trecut luni bune de când nu mai lucrezi, trebui să știi că viața fără job nu este o situație permanentă, ci mai degrabă doar o perioadă.

În plus, ca orice moment dificil, și acesta poate fi o oportunitate de creștere și învățare. Iată care este mindset-ul lucrativ dacă te afli în această situație. În niciun caz disperarea. Te invităm, așadar, să păstrezi în minte că nu ești singur, că nu este nimic în neregulă cu tine și îți oferim 10 sfaturi prin care să te ții ancorat în realitate și să rămâi motivat:

 

  • 1. Ține-ți bugetul în frâu

Nu există un moment mai potrivit pentru a analiza bugetul familiei și, mai ales, pentru a stabili cum îl poți utiliza mai eficient. Valorifică timpul liber explorând toate sursele de venit alternative. Pune la închiriat spațiile pe care nu le folosești, vinde lucruri care stau în dulap de prea multă vreme, începe acea mică afacere la care te-ai tot gândit și informează-te despre veniturile pasive, dacă ai buget de investit.

 

  • 2. Fă o recapitulare a carierei

Perspectiva îți este mereu de ajutor în astfel de situații. Dedică o parte din timp pentru a analiza ce ți-a plăcut și ce nu la rolurile de până acum. Apoi extrapolează și identifică care ar putea fi companiile în care ți-ar plăcea să lucrezi, ce ți-ai dorit mereu să faci și nu ai avut ocazia. Vei observa că, atunci când ai claritate, îți este mai ușor să stabilești pașii de acțiune pentru a-ți atinge noul obiectiv profesional.

 

  • 3. Voluntariat = ancorare în realitate

Nu-ți strică un pic de ancorare în real. Făcând voluntariat pentru o cauză în care crezi, rămâi branșat la ceea ce se întâmplă în piață. Te va ajuta și emoțional. Sunt șanse mari ca, implicându-te în ceva productiv, să ajungi la concluzia că situația ta nu este atât de neagră pe cât părea. De asemenea, te vei simți foarte împlinit să știi că ai contribuit în comunitate. În plus, voluntariatul este foarte apreciat de angajatori, așa că nu uita să menționezi în CV activitățile tale.

 

  • 4. Caută-ți un mentor sau încearcă să devii unul

Exact ca voluntariatul, mentoratul îți dă ocazia să contribui la o lume mai bună. Găsește un tânăr care activează în domeniul tău și oferă-i o mică parte din timpul tău pentru a-i transfera cunoștințele tale și a-l ajuta să fie un bun profesionist. Iar dacă treci la rândul tău printr-o schimbare în carieră sau transformare profesională, ar fi minunat să îți găsești un mentor, care să te susțină în tranziția ta și să îți ofere sfaturi practice.

 

  • 5. Fă bilanțul realizărilor

Nothing can beat the classic: LISTA CU REALIZĂRI. Această trecere în revistă a reușitelor tale contribuie masiv la creșterea stimei de sine, la validarea profesională și bonus, adaugă multă valoare CV-ului tău. Folosește-ți timpul pentru a recapitula toate acele momente în care ai primit confirmarea că ești un bun profesionist. Întreabă-te: care a fost impactul pe care l-ai avut? Cum te-ai simțit? Ce emoții ai trăit? Ce spune asta despre tine?

Scrie-le pe toate, musai, în CV, în profilul de LinkedIn și fă o listă personală cu astfel de exemple practice pentru un eventual interviu. Tehnica pe care ți-o recomandăm pentru formularea lor este STAR (situation / task – action – result) sau SOAR (situation / task – obstacle – result).

 

  • 6. Construiește-ți o rețea profesională de invidiat

  Și online, și offline, este o idee bună să dai sfoară în țară că îți cauți un job nou. Recomand să reiei contactul cu ei printr-un mesaj și să le scrii ce tip de job îți dorești. Sunt șanse destul de mari să te recomande atunci când vor auzi de o oportunitate care ți se potrivește.

 

  • 7. Dacă n-ai deja, solicită recomandări de la manageri

Parcurge agenda telefonului și oprește-te în dreptul persoanelor despre care știi că ți-au apreciat mereu munca. Fie că îi suni, fie că le scrii un mesaj, solicită-le câte o recomandare formală sau pe LinkedIn. Îți vei aminti cât de mult a contat munca ta, te vei simți energizat de valoarea pe care ai adus-o în trecut și vei avea un instrument puternic în strategia ta de căutare a unui nou job.

 

Salarii adăugate recent

 

  • 8. Puterea comunității fie cu tine!

Se știe, comunitățile online reprezintă viitorul. În cazul tău, ele pot defini și prezentul. Există din ce în ce mai multe grupuri de susținere pe platformele de social media, unde poți interacționa cu oameni care trec prin aceleași provocări, poți cere sfaturi de la specialiști și poți fi recomandat pentru noi oportunități profesionale. Există șanse mari să îți faci unul sau doi-trei prieteni sau pur și simplu să petreci timp de calitate cu oameni faini, care te vor inspira.

 

  • 9. Acumuleaza noi și noi skill-uri

A ști înseamnă a fi mai puternic. Altfel spus: noi skill-uri = mai multe oportunități. Așa că folosește acest timp pentru a identifica acele abilități și cunoștințe care te-ar putea ajuta să devii un candidat mai competitiv. Apoi încearcă să le dobândești. Dacă este de interes, te poți concentra și pe dezvoltarea personală. Te asigurăm că orice demers în acest sens te va ajuta și în viața profesională. Vei învăța să comunici mai bine, să îți gestionezi emoțiile într-un mod diferit și să îți păstrezi concentrarea chiar și atunci când e greu.

 

  • 10. Reset & restart, pls!

Ultimul sfat, dar nu în ultimul rând: nu uita că Sărbătorile rămân Sărbători. Folosește acest timp unic și pentru tine. Poate fi un moment bun pentru clipe frumoase cu familia și prietenii. Dacă ești mai ordonat din fire, poate fi o ocazie pentru a definitiva și acele investigații medicale pe care le tot amâni, pentru a începe să faci mișcare, pentru a-ți îmbunătăți igiena somnului. Lasă pentru alții bindge-watching-ul până la 3 a.m.. Bucură-te mai degrabă de o lectură bună, de o masă copioasă cu cei dragi și, în general, de binemeritata odihnă.

 

În concluzie:

Nu uita să privești această perioadă fără loc de muncă drept o oportunitate de învățare și nu aborda momentul acesta în disperare ci, mai degrabă, cu deschidere și entuziasm pentru viitor. Dar, înainte de toate, acumulează acum cât de mult poți: și odihnă, și skill-uri, și recomandări, și followeri pe rețelele sociale profesionale.