•    85% dintre meseriile care vor exista in 2020 nu au fost  inca inventate;
•    10% dintre locurile de munca actuale vor fi automatizate in urmatorul deceniu;
•    800 de milioane de locuri de munca vor fi desfiintate pana in 2030.*

Va mai exista peste 10, 15 ani job-ul tau ? Ce se va intampla cu industria sau cu societatea pentru care lucrezi?

Ce stim cu siguranta este ca lucrurile se schimba foarte repede. Primul semnal de alarma vine de la job description, care peste 2,3 ani se va schimba sau va fi irelevant. Nu trebuie sa va mirati daca setul vostru de abilitati (detinut acum) si experienta pe care ati acumulat-o vor fi perimate.

Inevitabil apare intrebarea: Va exista in viitor un loc si pentru cariera mea?

Cum imi voi mentine si dezvolta cariera in viitor?

Specialistii spun ca veti avea mai mult succes daca dezvoltati o „mentalitate avansata”. Cum se traduce asa ceva: eforturi, perseverenta, depasirea obstacolelor, dezvoltarea aptitudinilor si a setului de abilitati.

Cerinta prioritara este insa construirea unei strategii care sa cuprinda:

1.    Cauta o organizatie care investeste in dezvoltarea angajatilor

Exista trei situatii in care va puteti gasi:

a) in curs de angajare;
b) aflat la mijlocul carierei;
c) aveti o oportunitate sa va schimbati cariera.

In toate cele trei cazuri directia voastra de actiune trebuie sa fie orientata spre compania, companiile despre care stiti ca investesc cu siguranta in dezvoltarea oamenilor lor.

Majoritatea companiilor din comunicatii si IT, la care se adauga cele din industria energiei regenerabile si tot ce este legat de robotica sunt deja recunoscute pentru calitatea cursurilor de pregatire si a programelor de dezvoltare profesionala.

Sa ne intoarcem la cele trei situatii metionate:

a) nu aplicati la o companie care nu are cursuri de pregatire sau programe de dezvoltare;
b) este momentul sa va depasiti conditia „mijlocului de cariera”;
c) schimbarea carierei trebuie sa aiba la baza tocmai oportunitatea sa aplici la o societate care se implica in dezvoltarea angajatilor.

2.    Ramai permanent in contact cu noile tehnologii

Mobilizati-va si tineti pasul cu noile tehnologii continuand dezvoltarea propriilor abilitati. Se poate foarte bine ca unele tehnologii sa nu fie legate direct de job-ul vostru. Nu va opriti, studiati-le.

Viitorul inseamna sa fiti familiarizatii cu programarea, cu tehnologiile de uzura, cu AI. Cred ca nu este cazul sa le reamintesc celor din IT ca a fi la curent cu ce se intampla,  inseamna de fapt supravietuirea in domeniu.

3.    Dezvolta abilitatile care vor avea grija de tine

Dezvoltarea profesionala inseamna invatarea continua si transferul abilitatilor de la un job la altul. Angajatorii si toate firmele de recrutare vor cauta cu insistenta asemenea oameni.

Abilitati ca: inovare, comunicare, conducere, managementul stresului au ajuns in topul competentelor job-urilor de maine. Lista poate fi completata cu flexibilitate mentala si rezolvarea de probleme, gandire critica, cunostinte interdisciplinare etc.

Dezvoltand permanent (asa numita „invatare continua” ) tot ce inseamna competente si abilitati, creati puntea spre job-ul de maine, dar mai ales faceti un pas mai departe spre un domeniu nou. Nu veti mai fi surprins cand o sa intalniti o sora medicala cu pregatire in domeniul antreprenorial sau un art director cu experienta in finante.

Recomandarea specialistilor este sa va faceti de acum un plan pe o perioada de cel putin 5 ani pentru asimilarea noilor cunostinte si a educatiei profesionale necesare.

4.    Folositi „Gandirea globala”

Nu vor supravietui pe viitor decat cei care pot privi dincolo de comunitatea lor de afaceri, care stiu ca trebuie sa caute si in alta parte, manifestand o gandire deschisa spre tehnici si atitudini noi.

Stim ca atunci cand stranuta cineva pe Wall Street este deja gripa la Tokyo. Ce trebuie sa intelegem de aici: globalizarea afacerilor reprezinta contactul cu o diversitate de culturi.

Acum o afacere poate reprezenta munca unor oameni  care sunt situati in diferite puncte de pe glob si care nu fac decat sa-si uneasca eforturile pentru finalizarea acesteia. Daca te afli intr-o asemenea structura profesionala experienta dobandita este un punct extrem de atractiv pentru potentialii angajatori, dar si o oportunitate pentru a te integra mai usor in cariera viitoare.

Abilitatea de a lucra global (se subintelege a gandi global) se dezvolta numai in contextul interrelationarii cu diverse culturi. De aici si importanta participarii voastre la seminarii, conferinte, dezbateri etc. Care fac posibile cat mai multe conexiuni si va obliga la cunoasterea cat mai multor limbi straine.

5.    Tine un Jurnal

Nu este o gluma. Noteaza tot ceea ce faci, ce recomandari ai primit si, mai ales, modul in care ai reactionat. Angajatorul vrea sa stie intotdeauna ce ai facut pentru el. De aici si importanta Jurnalului care iti da posibilitatea sa-i spui ce ai facut in fiecare etapa a dezvoltarii tale. Nu uita sa-l tii la zi!

Jurnalul trebuie tinut in prezent, indiferent ca ai aplicat pentru o promovare sau vrei sa-ti schimbi rolul din cadrul companiei.

Noteaza tot: proiecte, rezultate activitati privind dezvoltarea profesionala, pune pe hartie toate activitatile la care ai participat. Inclusiv cursurile de perfectionare la care ai fost, activitatile de voluntariat si e-mailurile care-ti confirma performantele avute.

Jurnalul trebuie sa contina in mod obligatoriu partile tale „tari” si succesele tale, inclusiv sa inregistreze certificarea calitatilor tale. Toti avem nevoie de incredere in noi si de autoincurajare.

Tot ce va contine Jurnalul constituie o lista a trasaturilor tale de personalitate si a realizarilor obtinute, constituindu-se in imaginea ta pozitiva, care va sustine motivatia si credinta in propriile abilitati.

6.    Construieste o retea profesionala

Pe langa reteaua de prieteni, dezvolta noi conexiuni cu oamenii din interiorul si exteriorul organizatiei.Reteau a in totalitatea ei este imaginea schimbarilor care se petrec in organizatie. Ea inregistreaza aceste schimbari care au loc aproape continuu si ni le transmite sub forma unor opotunitati legate de job.

Reteaua transmite informatii despre noile abilitati, tehnologii si strategii, viitoarele directii in cariera. Tot ce primim de la aceasta retea, pe care nu trebuie s-o neglijati de loc se asimileaza si se invata oferindu-ne suportul alegerii directeie pe care o dorim pentru cariera.

Orice retea pe care o construiti foloseste resursele oferite prin grupul propriu (de la locul de munca ), dar si  conexiunile pe care le-ai mentinut cu fostii colegi si sefi, normal cu ajutorul social media.

Nu uitati: Reteaua nu trebuie centrata doar pe membrii comunitatii in care lucrezi, fiindca foarte multe schimbari vin din afara propriei industri.

7.    Scaneaza tot ce te inconjoara

Nu este cazul sa va mai plictisesc cu formula „informatia este putere”. Fiti tot timpul la curent cu schimbarile si tendintele din profesia voastra. Cititi presa de specialitate si fiti in contact cu tenditele si dinamicitatea afacerilor. Cine spune: „N-am timp, pierde.”

Analizati periodic cum sta organizatia voastra sub toate aspectele-inclusiv financiar. Coroborati informatiile stocate, comparati cu ce se intampla in mediul de afaceri. Daca apare „steagul rosu” este semnul unei schimbari de cariera.

8.    Pastrati o directie clara si deschisa a carierei

Cei dintre voi care lucreaza intr-o organizatie unde cariera este bine conturata si are o directie de dezvoltare masurabila in timp sunt favorizati clar in competitia cu ceilalti. Profitati de aceasta oportunitate, ceilalti rar au o asemenea sansa.

Asemenea industrii sunt marcate prin cresteri rapide si transformari spectaculoase, ceea ce mareste cuantumul de oportunitati si frecventa lor. Daca nu sunteti intr-o asemenea situatie (industria respectiva este in declin) si cariera voastra este blocata, atunci apar frustarile, starea de plictiseala si caderile psihice.

Cautati o alta cale pentru dezvoltarea carierei si prima masura este sa nu va limitati la elementele din job description, sa le depasiti.

9.    Dezvoltati „elasticitatea”

Cultiva abilitatea ta de a rezista in fata dezamagirilor si turbulentelor ce vor veni cu timpul. Viitorul nu este deloc sigur si tu trebuie sa ai intotdeauna un Plan.

Oamenii de succes manifesta elasticitate, muncesc urmarind un scop, cauta si evalueaza propriile greteli, acumuland cat mai multa experienta. Dezvolta permanent aceasta calitate , prin apelul la propriile puteri, asimiland schimbarile si ramanand flexibil.

Elasticitatea se sutine si prin imbunatatirea sanatatii si a echilibrului personal.

In nici un moment sa nu pierdeti din vedere ca viitorul poate aduce lucruri pozitive pentru cariera voastra , dar poate sa va aduca si foarte multe dezamagiri daca va gaseste nepregatiti. Folositi strategiile enuntate si cititi totul despre cariera de pe platforma Undelucram.md.

*Cifrele citate sunt preluate din studiile date publicitatii de Dell Technologies, McKinsey Global Institute si Ghidul Meseriilor Viitorului (publicat de organizatia INITIATIVA PENTRU COMPETIVITATE –Septembrie 2018)