Majoritatea oamenilor aflați în căutarea unui loc de muncă nou au început recent să investească timp și chiar bani în realizarea unui model de CV cât mai atractiv.

 

În perioada pandemiei, numărul de aplicanți pe un post disponibil a crescut considerabil, ceea ce înseamnă că modelul tău de CV a devenit și mai important. 

 

La începutul procesului de recrutare, există o presiune de a alege un număr mai ușor de gestionat din totalul aplicanților - undeva la 10% din total. De exemplu, din 200 de aplicanți sunt sunați inițial aproximativ 20 din care probabil 10 - 15 vor fi și programați pentru un prim interviu. Această triere se face de multe ori cu o medie de vizualizare a profilului de candidat de aproximativ 6 secunde. În acest timp foarte scurt, se formează o primă părere care te poate duce mai departe sau te descalifică.

Dacă luăm în calcul durata scăzută de vizualizare inițială, putem să ne dăm sema că primele câmpuri vizualizate vor fi cele de date personale, sumar profesional, date de contact, o eventuală poză și posibil cel mai recent post deținut. Din păcate, majoritatea greșelilor care ne elimină din acest proces sunt făcute în acestă secțiune, iar poza poate fi unul din aceste elemente.

 

Din punct de vedere personal, am preferat tot timpul un CV fără poză din două motive.

Primul este că nu doresc să lucrez într-o companie pentru care criteriul principal de selecție este felul în care arăt. Al doilea motiv este că pot include la finalul aplicației un link către profilul de Linkedin sau un alt profil social unde angajatorul poate vedea și poza, iar așa mă asigur că selecția inițială a fost făcută pe baza competențelor mele. 

 

Dacă totuși decizi să aplici cu un CV cu poză sau folosești platforme de recrutare unde nu vei avea grad de completare 100% fără acest detaliu, te sfătuiesc să ții cont de câteva detalii care te pot ajuta:

- Alege o fotografie de format apropiat cu cel de pașaport - astfel va fi pus în evidență chipul tău. Spre deosebire de poza din documente oficiale, aici poți zâmbi ușor astfel încât să transmiți o atitudine pozitivă și să arăți că ești o persoană deschisă către comunicare și pozitivă.
- Evită selfie-urile făcute cu telefonul mobil, pentru că nu transmit o imagine profesională.
- Merită să aloci un pic de timp să alegi cu grijă vestimentația din poză, fără exagerări și de preferat în nuanțe neutre (bej, gri, maro, bleu, alb sau negru).
- Pozele în care erau mai multe persoane și decupate cu aplicația Paint sau pozele pixelate, la dimeniuni nepotrivite etc. vor semnaliza la fel un candidat care nu acordă atenție detaliilor sau căruia îi lipsesc abilitătile tehnice de bază.
- Alege o poză cât mai actuală pentru a nu crea așteptări false. Poate poza de acum 5 ani este preferata ta, însă la interviu recrutorul va pleca din start cu impresia că a fost înșelat și va fi mai dificil să aibă încredere în tine.
- În final, în măsura în care îți permiți și nu reprezintă un efort major, merită să apelezi la un fotograf profesionist care să cunoască deja toate detaliile necesare.

 

Mult succes!