•    Cine ne influenteaza sa schimbam serviciul - familia, prietenii, fostii profesori sau chiar sefii?
•    De ce unii schimba o multime de job-uri pana sa-l gaseasca pe cel potrivit?
•    De ce altii se „indragostesc” de primul serviciu si raman acolo toata viata?
•    Ce ai face daca banii n-ar exista?
•    Cum faci schimbarea: cu inima sau cu creierul?
•    Sunt gata sa accept riscul unei schimbari?

Nu este nevoie sa va reamintesc de viteza schimbarilor produse astazi la toate nivelurile, inclusiv pe piata fortei de munca. Chiar si modul de pregatire pentru un nou job se deosebeste foarte mult de modul in care o faceau parintii, prietenii sau studentii din anii trecuti.

Fara sa ne dam seama tot ce ne inconjoara - familie, prieteni, profesori sau sefi - exercita o anumita influenta privind optiunile, alegerile noastre, atunci cand ne hotaram sa schimbam serviciul. Firesc apare intrebarea: „de cate ori este normal sa-mi schimb serviciul in timpul vietii?”

Inainte de a trece, a opta pentru un job sau altul cred ca ar trebui sa va puneti cateva intrebari:

1.    Care este adevaratul meu scop?

Din statisticile oferite de specialisti rezulta ca foarte putina lume isi pune aceasta intrebare. De obicei intrebarea nu numai ca surprinde pe multi, dar este chiar complicata. Nu sunt putini cei care muncesc fara a intelege ceea ce fac si nici nu stiu care este „capatul drumului.”

Adevaratul scop al unei persoane trebuie sa se situeze dincolo de recompensele banesti, de pozitia ocupata intr-o anumita ierarhie sau statutul personal si profesional. Adevaratul scop este ceva pe care-l scoateti la suprafata din adancul inimii si care reflecta „imaginea finala” a ceea ce v-ati propus sa realizati.

Vedeti raspunsul la intrebare prin diferenta dintre un antrepenor care munceste pentru a face si cheltui bani si unul care doneaza o parte din venit pentru un anumit segment din societate, care are nevoie acuta de o asemenea contributie.

Voi ati reflectat la aceasta intrebare - care este adevaratul meu scop? Poate este momentul s-o faceti acum. Nu va conta cate servicii vei schimba (daca le vei schimba), ci daca ele vor fii conectate la adevaratul tau scop!

2.    Ce ai face daca banii n-ar exista?

Imaginati-va ca nu exista bani si mergeti la serviciu fara sa aveti nici un fel de asteptari. Nu va plateste nimeni, banii nu sunt un obiect de schimb. Ce fel de viata ar fi asta, ce poti face cu ea? Multi sunt tentati sa spuna: „probabil as vedea filme, m-as juca pe calculator.” Problema care se pune este ca noi vrem de fapt sa facem ceva constructiv, care sa duca la dezvoltarea noastra.

Intrebati-va: „Daca banii dispar maine, ce fac pastrez job-ul sau demisionez imediat?"

De ce am insistat pe problema banilor - fiindca este important pentru noi sa vedem daca suntem cu adevarat pasionati de ceea ce facem. Daca inexistenta banilor v-ar determina sa plecati imediat de la serviciu, atunci e clar ca trebuie sa-l schimbati.

Schimbati serviciul pana gasiti ceva ce va place si sunteti pasionat sa faceti cat mai mult timp.

3.    Cum percepi schimbarea?

Lumea in general are tendinte inertiale. De cate ori n-ati auzit: „de ce sa schimbam, era foarte bine inainte?” Sunt oameni care urasc schimbarea, indiferent de natura acesteia - personala sau profesionala. Foarte multa lume opune rezistenta sau chiar respinge schimbarea. Cea mai facila explicatie este ca o schimbare deranjeaza oamenii in confortul lor, care a pus stapanire pe ei de atata timp.

De obicei, majoritatea specialistilor vorbesc doar de schimbarea de tip profesional, pe care ei o inteleg ca dezvoltare, crestere. Nu abordeaza perioada cand se produce schimbarea. Unul este impactul intre 20-40 de ani si altul dupa 45 de ani.

Este  o problema de cunoastere a schimbarii. Cu cat vei percepe schimbarea ca ceva care te impinge mai departe, cu atat fiecare job, inclusiv cariera, te va face sa te simti util.

De retinut ca nu poti obtine acea dezvoltare - personala, profesionala - fara sa mentii o constanta a schimbarii.

4.    Cum evaluati standardul vostru de viata?

Daca simplificam lucrurile oamenii se deosebesc dupa standardul de viata pe care si-l permit, pe scurt, unii sunt saraci si altii bogati. Unii nu pot trai cu putini bani, iar altii chiar nu accepta prea multi bani in viata lor. Mai avem o problema: TIMPUL. Cat de mult timp ati dori sa cheltuiti muncind si cat relaxandu-va -calatorind, alaturi de familie si prieteni.

Ce facem cu stres-ul? Cat de mult rezistati la situatiile stresante? Sa nu uitam ca viata produce si foarte multa durere. Daca ne hotaram sa iesim din asemenea situatii trebuie sa stim ce vrem de la viata noastra.

Cand ne-am hotarat sa schimbam job-ul sau chiar cariera elementul esential al deciziei noastre trebuie sa fie: ce asteptam de la viata.

5.    Ai destula vointa sa risti pentru a castiga?

Cunoasteti formularea: „Cine nu risca, nu castiga.” Sunt teoreticieni care afirma chiar ca viata este un risc. Practic de cand facem primii pasi riscam. Riscul este alaturi de noi tot timpul: cand alegem prietenii, cand alegem o meserie, cand acceptam un job etc. S-au scris numeroase carti despre risc, incercand sa ne spuna ce este si ce atitudine sa avem in fata lui.

Pentru unii din noi riscul este normal si inclus in job-ul pe care il avem. Pentru altii, riscul este proportional cu standardul de viata pe care-l doresc, cu nivelul asteptarilor si cu acel scop adevarat al vietii. Cand nu ai pentru ce sa lupti sau esti prea comod sa risti, atunci rutina pune stapanire pe tine, te multumesti cu ce ai si numai doresti nici o schimbare. Te mentii pe „linia de plutire.”

Riscul face parte din viata noastra fie ca-l acceptam constient sau nu ne dam seama de el. Poti foarte bine sa castigi cum poti foarte bine sa pierzi. Daca ai un job care te face letargic: provoaca plictiseala, te duce la plafonare, o asemenea situatie e riscanta. Apar probleme de sanatate, uneori chiar mentala, se produce un dezechilibru accentuat in viata ta.

Schimbarea este inevitabila, dar actioneaza numai daca ai imaginea  finala.

6.    Cum arata pentru tine o lume normala?

Frumusete, succes, placut, normalitate sunt notiuni subiective. Ceva frumos sau placut pentru cineva este tocmai opusul pentru altul. Apare intrebarea: „Cum deosebesc ce este normal de ce nu este?”.

Nici un tratat din lume nu raspunde la aceasta intrebare si nici nu va spune cum sa procedati. Cand veti lua hotararea, cand va veti decide pentru schimbare, folositi-va toate cunostintele acumulate si apelati din plin la constiinta de sine.

Schimbarea o faceti cand veti sti ce este foarte bine pentru voi.

7.    Cine ia decizia: inima sau creierul?

Ne place sau nu trebuie sa raspundem si la aceasta intrebare: ce parte din noi dicteaza hotararile pe care le luam - inima sau creierul. Raspunsul cel mai simplu este: amandoua. Acesta se refera la situatiile de natura profesionala, altfel s-ar distruge un echilibru si asa destul de fragil, iar urmarile ar fi uneori catastrofale.

Trebuie sa luam in calcul doua situatii:

a)    Daca decizia va apartine numai  inimii, creierul va spune: „ti-am spus eu!”
b)    Daca creierul ia decizia (fara sentimente si fara apel la intuitie), atunci riscul este sa treci peste propria personalitate si sa uiti de tine.

Indiferent de orice situatie, hotararea pentru o schimbare va apartine. Secolul XXI va pune in fata o mare provocare: job-urile dispar si apar cu o rapididate fantastica. Ceea ce in secolul XX era privit inca cu reticenta, astazi devine din ce in ce mai mult o constanta: schimbarea job-ului.