Daca ti-ai permite, ai prefera sa nu mai lucrezi? Multe persoane afirma ca ar alege o viata fara munca, daca ar avea aceasta optiune. Numeroase studii indica insa faptul ca munca este esentiala pentru calitatea vietii noastre. Ocupatia ne influenteaza fericirea, identitatea, statutul social, relatiile, programul, ritmul zilnic si nu numai. 

In plus, nu poti beneficia de unele lucruri decat daca esti angajat, deoarece, odata cu locul de munca, capeti acces la multe servicii utile. Iata care sunt motivele pentru care avem nevoie de munca, dar si cum ne influenteaza aceasta fericirea si starea de bine:


Legatura dintre munca si fericire

Atunci cand ne imaginam o viata fara munca, multi dintre noi presupunem ca astfel am fi mai fericiti: mai putin stresati, mai putin grabiti si mai liberi sa facem ceea ce ne place. Rezultatele raportului anual World Happiness Report contrazic insa aceasta idee. De fapt, persoanele fara un loc de munca au cele mai scazute niveluri de stare de bine subiectiva, un indicator care masoara perceptia noastra asupra propriei fericiri. Peste tot in lume, persoanele care lucreaza isi evalueaza mult mai pozitiv starea de bine. Mai mult, potrivit aceluiasi studiu, persoanele fara un loc de munca pe termen lung nu se obisnuiesc cu situatia, deoarece nu devin mai fericite odata cu trecerea timpului. 


Locul de munca, mai mult decat o sursa de bani 


Locul de munca ne influenteaza starea de bine in mult mai multe moduri decat financiar, prin salariul castigat. In primul rand, locul de munca contribuie la identitatea noastra si la modul in care ne prezentam in societate. Atunci cand facem cunostinta cu cineva, de cele multe ori, ocupatia va fi unul din primele subiecte abordate. Unul dintre motive este ca profesia spune multe despre abilitatile, cunostintele, preferintele si stilul nostru de viata. 

Citeste mai departe>>