85% dintre femeile de afaceri din Republica Moldova isi desfasoara activitatea in zonele urbane, 60% dintre care ˗ in Chisinau. Discrepantele dintre numarul afacerilor initiate de  femei la sate si la orase este mare, lucru care trebuie schimbat. Tabloul este similar si atunci cand este vorba despre implicarea femeilor in procesele decizionale la nivel de comunitate.

Opiniile au fost exprimate in cadrul celei de-a IV-a editii a Forumului National al Femeilor din Moldova 2018, cu genericul: „Femeia si Migratia”. Evenimentul a avut loc sambata, 15 decembrie, transmite IPN.  

Prezent la forum, premierul Pavel Filip a spus ca Moldova nu trebuie sa fie atractiva doar pentru investitiile din afara, dar si pentru investitiile pe intern. Guvernul desfasoara un sir de reforme pentru crearea unui mediu investitional favorabil, prin micsorarea actelor permisive, implementarea ghiseului unic, sustinerea diverselor programe de finantare pentru tinerii antreprenori, si nu numai. In trei ani, s-au creat 170 de mii de locuri de munca si s-au investit direct in afaceri 130 de milioane de dolari, anul acesta cu 43 de milioane mai mult decat anul trecut.

 Anna Akhalkatsi, manager de tara al Bancii Mondiale in Republica Moldova, a remarcat ca initierea de afaceri si crearea locurilor de munca face ca mai putini oameni sa plece peste hotare. Potrivit estimarilor, catre anul 2030, specificul a 65% din tipul locurilor de munca se va schimba, 15% vor reveni robotilor, iar pentru 48% vor trebui alte deprinderi, diferite de ceea ce pregateste sistemul de educatie acum. „Este important de gandit cum sa pregatesti copilul pentru piata muncii din viitor”, a subliniat managerul de tara a Bancii Mondiale in Republica Moldova.

Citeste mai departe>>