Un programator isi gaseste de lucru in 2-3 zile in Republica Moldova, pe cand unui telefonist, arhitect ori tractorist poate sa-i ia si ani de zile sa scape de statutul de somer. Faptul ca cererea nu corespunde cu oferta este cea mai mare problema a pietei muncii din Republica Moldova. In aceste conditii sa-ti gasesti un job pare mai degraba un joc de noroc, mai ales ca angajatorii si somerii sunt foarte pretentiosi unul fata de celalalt. Pe plan mondial, somerii din Singapore o duc cel mai bine. Cautarea unui serviciu dureaza la ei, in medie, 8 saptamani.

Sefii vor subalterni foarte priceputi care sa lucreze mult si pe bani putini, iar muncitorii vor putine responsabilitati si multi lei in buzunar. „Ati crede ca daca inregistram anual 13.000 de oferte de munca in Chisinau, atunci n-ar trebui sa existe somaj, dar cererea nu corespunde cu oferta. Somerii refuza anumite locuri de munca. De cealalta parte, angajatorii au cerinte destul de mari”, explica Ala Supac, sefa Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca a municipiului Chisinau.

Somerii care isi gasesc de lucru „imediat”
„Imediat” este recordul la angajarea in campul muncii al unor someri. Norocosii care nu-si fac griji ca vor ramane vreodata fara job sunt de regula programatorii. Acestia sunt cei mai ravniti, dar si cei mai bine platiti. La polul opus sunt somerii care petrec ani de zile fara a se angaja. Ala Supac explica metodele pe care le aplica Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru a-i ajuta pe someri. „Persoana se inregistreaza la ANOFM conform vizei de resedinta. Trebuie sa prezinte carnetul de munca, daca il are. Pe langa acesta se prezinta buletinul de identitate si diploma de studii.

Citeste mai departe>>