Este imposibil să anticipăm cu exactitate care vor fi joburile de mâine, câte dintre cele existente astăzi vor supraviețui, sau câte vor fi înlocuite cu automatizarea și robotizarea. 

Totuși, este clar că trebuie să ne pregătim pentru un viitor incert, iar abilitățile de bază pe care le vom necesita vor fi agilitatea, flexibilitatea, adaptabilitatea, gândirea critică și analitică. 

PWC a propus patru scenarii posibile pentru viitor, fiecare numit după o culoare diferită. Iată-le:
 

 

Lumea Roșie

În Lumea Roșie, tehnologia va permite companiilor mici să beneficieze de o rezervoare vaste de informații, competențe și finanțare. Departamentul de resurse umane, ca funcție separată, va dispărea, iar antreprenorii se vor baza pe servicii externalizate. Va exista o concurență puternică pentru a atrage talentul, iar cei care au dezvoltat abilitățile necesare vor fi recompensați cu cele mai mari salarii și locuri de muncă avantajoase.

 

Lumea Albastră

În acest univers, corporațiile globale vor deveni mai mari, mai puternice și mai influente ca oricând. Aceste companii vor considera că anvergura și influența lor reprezintă cea mai bună modalitate de a-și proteja profiturile. Se va manifesta o puternică competiție pentru atragerea și păstrarea talentelor de top, care vor fi valorizate foarte foarte mult.

 

Lumea verde

În acest scenariu, ca reacție la opinia publică puternică, resursele naturale limitate și reglementările internaționale stricte, companiile vor promova o agendă etică și ecologică puternică.

 

Lumea Galbenă

În Lumea Galbenă, atât angajații, cât și companiile vor căuta mai multă semnificație și relevanță în munca lor. Angajații vor căuta autonomie, flexibilitate și satisfacție în timp ce lucrează pentru organizații care promovează standarde etice și sociale puternice. În viitorul muncii, ideea de salariu echitabil va fi predominantă.

 

Există o serie de studii independente publicate de CBRE și Genesis și unui raport în WSJ, conform cărora locul de muncă în 2030 va fi foarte diferit de cel de astăzi. Iată un quick preview despre cum ar putea arăta munca în 2030:

1. Înființarea unor „locuri în care se va munci” (places to work), nu locul de muncă pe care îl știm – cele mai bune locuri vor avea diferite zone liniștite, astfel încât angajații să aibă posibilitatea de a alege unde doresc să lucreze, eliminând cu totul locurile alocate.

2. Organizații individuale de dimensiuni reduse – vor exista corporații mai mici. Având atâtea oportunități de colaborare, nu va fi nevoie să construiți o mare afacere costisitoare.

3. Din ce în ce mai puțină ierarhie - toată lumea va avea posibilitatea de a fi lider. Munca va prospera în echipe, nu cu șefi dictatori.

4. Mai mult accent pe zona de wellness - birourile vor avea medii mult mai sănătoase, fie că este vorba de iluminat mai bun, zone de relaxare, camere de dormit, muzică, animale de companie la locul de muncă etc.

5. Necesitatea unui post de „buddy” (Chief of Work) – „buddy” va stabili cultura în organizație. Acest rol ar putea fi, de asemenea, printre cele mai bune locuri de muncă pentru viitor.

Salarii adăugate recent

6. Planuri de sediu flexibile - când angajații ajung la clădirea lor de birouri, dispozitivele portabile le vor arăta pe ce etaj să meargă, iar acestea pot fi modificate pe baza datelor senzorilor.

7. Goodbye, birou! – nu vor (mai) exista birouri fizice; angajații vor putea munci de oriunde și vor putea avea un birou simulat în fața ochilor lor.

8. Asistentul nostru, un robot – toți angajații de la toate nivelurile vor folosi asistență robotică în viitor, cum ar fi Siri sau Alexa, pentru a sorta e-mailurile primite, a programa întâlniri, a crea foi de calcul etc.

9. Brainstorming cu mai mult Brain – ​​cele mai multe întâlniri vor avea loc între diferite grupuri de angajați, în mai multe locații sau în metaverse, permițând împărtășirea fără întreruperi a ideilor și brainstorming-ul pe fusurile orare.

10. Întâlniri reale într-un mediu virtual – întâlnirile vor putea avea loc prin căști virtuale și realitate augmentată.

 

Raportul de cercetare al McKinsey Global Institute a evidențiat primele trei seturi de abilități de care vor avea nevoie angajații pentru a-și asigura cele mai bune cariere pentru viitor.

 

3 abilități pentru un viitor profesional sigur:

1. Abilități cognitive superioare - acestea includ alfabetizare și scriere avansate, gândire critică și abilități de analiză cantitativă și statistică. Medicii, contabilii, analiștii de cercetare și scriitorii le folosesc.

2. Abilități sociale și emoționale - acestea includ comunicarea avansată, empatia, adaptabilitatea și capacitatea de a învăța în mod continuu. Dezvoltarea afacerilor, programarea și consilierea sunt exemple de domenii care necesită aceste abilități. Aceste locuri de muncă sunt considerate, de asemenea, a fi printre cele mai promițătoare pentru următorii zece ani.

3. Abilități tehnologice - această categorie include de la abilități IT de bază la avansate, analiza datelor și inginerie. Aceste abilități vor fi probabil cel mai bine plătite.

 

Putem spune fără să greșim prea mult că lumea de acum 20-30 de ani este diferită de cea actuală și că este din ce în ce mai necesar să ne pregătim pentru cea din viitor prin educație. Avem o mare șansă că fiecare dintre noi are acces la resurse educaționale online rapid și ușor. Sfatul nostru: fructificați această oportunitate!

O mulțime dintre joburi de astăzi, acum 10-20 de ani ar fi părut sau sunat S.F. Joburile nou apărute au devenit tot mai diverse și mai specializate, fiind necesare noi și noi competențe pentru a le putea îndeplini cu succes. Iată câteva exemple de joburi care ne fac să înțelegem că trăim viitorul în prezent:

Cyber security expert; Content creator/editor; Full Stack Developer; Blockchain developer; Metaverse product manager; Crypto community manager; UI/UX Designer; Robotics engineer; Flood risk engineer; Digital strategist; Wellness coach.

 

Articol inspirat de What Will Work Look Like In 2030? (fastcompany.com)