Nimeni nu este lipsit de emotii atunci cand se prezinta la un nou loc de munca. Chiar si cei cu experienta indelungata au o anumita stare de nervozitate. Fiecare inceput este marcat de aceasta stare ale carei implicatii ne fac sa ne gandim prea mult la unele lucruri sau sa n-o facem suficient pentru altele.

1.    Te gandesti prea mult  la cat timp sa mai stai dupa program

Indiferent de cata experienta avem de cele mai multe ori in mintea noastra staruie ideea: „sa nu plec de la birou pana nu pleaca seful”. Normal ca cel mai bun lucru ar fi sa plecam la 17:00 sau la 18:00, dupa cum este programul. In acelasi timp, nu este neaparat necesar sa fiti ultima persoana care paraseste biroul. Unii dintre noi sau altii procedeaza in acest mod, crezand ca ies in evidenta.

Sunt persoane aflate la inceput, care se duc la sef si intreaba: „E in ok daca plec acum?” Specialistii, analizand o asemenea situatie, afirma ca si in cel mai strict serviciu un sef cu „scaun la cap” te-ar privi foarte mirat. Oamenii care au ceva experienta au invatat lectia: „Nu pleci acasa daca mai ai o lucrare urgenta”.

Ideea generala se configureaza sub forma: ai terminat treaba programata pentru astazi? Daca raaspunsul este DA ai si plecat.

Ceea ce poti intreba si este chiar indicat se refera la orarul echipei din care faci parte. Daca va puneti in acord cu orarul echipei, atunci veti sti cand sa veniti si cand sa plecati.

2.    Nu va ganditi prea mult la ce are sens pentru voi, dar si pentru echipa voastra

Este in natura umana ca atunci cand te-ai mutat la un nou job sa pastrezi, in mare masura, obiceiurile de la vechiul loc de munca. E cunoscutul principiu „Daca a mers acolo, merge si aici.” Nu intotdeauna lucrurile stau asa. Recomandabil este sa acordati ceva timp, in primele zile, observarii modului in care se misca echipa. Ganditi-va la ce este important pentru echipa, care sunt obiceiurile, obisnuintele si raportati-le la ce vi se potriveste voua.

Sunt cateva intrebari pe care trebuie sa vi le puneti:

•    Cand incepe seful ziua de lucru?
•    Unii membrii ai echipei lucreaza in alta locatie?
•    Lumea vine mai devreme atunci cand au loc diverse intalniri?
     
Nu incercati sa faceti evaluari de genul: „cum ar trebui sa munceasca altii”. Reflectati insa asupra modului cum procedeaza colegii atunci cand lucreaza. Asta va va oferi o imagine asupra modului cum sa procedati cand veniti la birou.

Un lucru pe care trebuie sa-l retineti: In timp veti reusi sa schimbati anumite obiceiuri, obisnuinte etc. Dar, la inceput, „incercati sa fiti acolo cand toti sunt acolo”.

3.    Va ganditi prea mult daca sa puneti intrebari si cat de multe

Aproape toata lumea cand obtine un nou job se gandeste: „Oare nu am pus prea multe intrebari?” Primul lucru de care te temi este ca vei fi considerat incompetent de colegii tai, urmat de ideea ca le irosesti timpul cu intrebari plictisitoare. Nu este adevarat! Veti face o impresie mult mai buna daca nu afisati autosuficienta, aroganta sau autosiguranta si puneti intrebari. Uneori chiar mai multe. Este in avantajul vostru, fiindca numai in acest fel intrati mai repede „in paine”. Statutul tau nu va mai fi nesigur, va creste eficienta muncii voastre si increderea in voi.

Nu va temeti sa intrebati, sa cereti ajutorul colegilor atunci cand sunteti nou venit. Este chiar mai simplu decat credeti.

4.    Nu ne gandim suficient la tipul de intrebari pe care sa le punem

Cand vreti sa aflati clar care este rolul vostru la noul loc de munca ridicati mana si puneti intrebari, cerand ajutor. Sunt anumite intrebari pe care sa nu le puneti, fiindca raspunsul la ele nu va intereseaza in primele zile.

Nu trebuie sa intrebati despre partea „gri” a companiei, nici depre politica companiei privind concediile sau cine pe cine barfeste. Nu va intereseaza raspunsurile si oricum in primele saptamani astfel de lucruri nu au importanta pentru voi. Cea mai mare grija a voastra trebuie sa fie concentrarea pe noile responsabilitati pe care le implica job-ul.

Daca se intampla ca echipa sa nu manifeste rabdare sau intelegere (nu este exclus acest lucru), atunci nici voi nu le consumati timpul cu intrebari irelevante.

Ceea ce nu este legat direct de slujba nu presupune nici intrebari si nici raspunsuri. Atunci cand vreti sa obtineti raspunsuri la intrebari mai delicate, adresati-va persoanelor de incredere. Este mult mai normal sa intrebi despre politica de concedii la team-ul HR, iar pe cei de la IT despre problemele calculatorului si interconectivitatea cu altii.

Va recomand sa recititi unul dintre articolele publicate pe Undelucram.ro - „Sunt subiecte care nu ar trebui discutate la birou”, care va poate oferi o imagine asupra ceea ce este de evitat, cel putin in primele zile, in conversatiile de la locul de munca.

5.    Va ganditi prea mult la ce le-ati spus colegilor

Sunt convins ca nu veti face greseala de a povesti primului intalnit la noul loc de munca cum faceti voi gratarul sau cum ai cunoscut-o pe frumoasa blonda din vecini. Chiar daca sunteti tentat sa dati anumite detalii, amintiti-va ca ati trecut printr-un interviu pentru job, ca sunteti deja angajat si ca nimeni, absolut nimeni nu poate sa va ceara sa-i vorbiti despre preferintele voastre culinare sau chiar despre vreme.

Nu pastrati nicioadta alaturi de voi o persoana mult prea curioasa.

6.    Nu ne gandim suficient la ce rol vrem sa jucam in noul job

Daca nu va trebui sa va ingrijorati ca ati povestit despre pasiunea voastra pentru gratar, atunci ar trebui sa va ganditi mai mult la rolul pe care ati dori sa-l aveti in noul job. Inca din primele zile (este obligatoriu chiar) sa va puneti urmatoarea intrebare: „Cum as dori sa ma priveasca (perceapa) colegii?”

Este foarte posibil ca la vechiul loc de munca sa fi fost „omul care ajuta pe oricine”. Acum, la noul loc de munca, poate vreti sa fiti perceput ca un lider. Foarte multi isi doresc sa fie vazuti ca specialisti.

Chiar daca sunteti „boboc” in meserie sau nou venit, nimic nu va opreste sa sa stabiliti singuri cum doriti sa fiti perceputi de noi colegi. Indiferent ca afisati inteligenta, gandire analitica, incredere sau alte abilitati, intotdeauna voi trebuie sa afisati ce doriti sa se cunoasca.

De obicei voi le aratati ceea ce vreti sa fiti, dar ei asteapta sa demonstrati ca sunteti capabili de tot ce aratati ca doriti sa fiti.

In loc de concluzii:

Indiferent de locul de munca, fiecaruia dintre noi, in primele zile, acesta ne produce o oarecare teama, nervozitate chiar si neliniste. De aceea, va recomand sa cititi pe urmatoarele articolele: „Regulile primei saptamani de lucru” si „Cand incepi un job nou trebuie sa impresionezi”, al caror continut va poate ajuta atunci cand incepeti un nou job.

Sa folosim cuvantul „Deci” - Trageti aer in piept, temperati-va bataile inimii, treceti peste lucrurile marunte si incepeti munca.