Cetatenii din Republica Moldova ajung la un nivel de productivitate de 58% in raport cu nivelul maxim pe care l-ar atinge daca s-ar bucura de educatie completa si sanatate pe masura, conform Indicelui de Capital Uman (HCI) al Bancii Mondiale. 

Indicele Capitalului Uman este bazat pe cinci indicatori-cheie: probabilitatea ca un copil nou-nascut sa atinga varsta de 5 ani; nivelul de scolarizare; rezultatele obtinute la examene, ca un indiciu privind calitatea educatiei; rata supravietuirii in randul maturilor (cota persoanelor de 15 ani care vor trai pana la cel putin 60 de ani) si ponderea copiilor care s-au oprit din dezvoltare.

 
Republica Moldova are un indice al capitalului uman de 0.58, pe o scara de la 0 la 1 (1 fiind cel mai bun scor posibil). 

  • Un copil nascut astazi in Republica Moldova va avea un nivel de productivitate de 58% cand va creste mare, in raport cu nivelul de productivitate pe care acelasi copil l-ar obtine daca s-ar bucura de o educatie completa si sanatate pe masura.
  • Dintr-o suta de copii nascuti in Republica Moldova, 98 de copii vor atinge varsta de 5 ani. 
  • Copiii din Republica Moldova sunt asteptati sa aiba 11.8 ani de educatie prescolara, primara si gimnaziala pana la varsta de 18 ani. Cu toate acestea, atunci cand anii petrecuti la studii sunt calculati in functie de cunostintele obtinute, timpul de educatie este egal cu 8.2 ani. Cu alte cuvinte, exista un decalaj educational de 3,6 ani, un decalaj intre timpul petrecut la scoala si ceea ce copilul a invatat. 
  • Elevii moldoveni obtin un scor de 436 pe o scara in care 625 inseamna nivel avansat si 300 inseamna nivelul minim. 
  • 83% din moldovenii care ating varsta de 15 ani vor trai cel putin pana la 60 de ani.
  • 6 din 100 copii se opresc din crestere si dezvoltare, riscand sa aiba limitari fizice si cognitive pe toata durata vietii.

Citeste mai departe>>