Încă nu știm care vor fi consecințele impactului actualei pandemii asupra economiei, respectiv asupra mediului de afaceri, forței de muncă sau a structurii ocupaționale. Este posibil ca mulți dintre voi să se gândescă deja la eventualitatea schimbării carierei, optând pentru un alt rol.

Se poate foarte bine ca lucrând de la domiciliu să aveți mai mult timp de reflecție, să descoperiți alte zone de interes, unde vi se oferă mai mulți bani sau un program mult mai flexibil.

Nu este niciun secret că perioada următoare se anunță plină de incertitudini pe plan economic, iar schimbarea carierei în acest context, nu pare lipsită de temei. Înainte de a face o nouă opțiune este indicat să vă analizați cu atenție situația actuală și să vedeți ce mai puteți aștepta de la job-ul pe care îl aveți.

 

Totuși, de ce vrem să ne schimbăm cariera?

Orice schimbare pe care dorim s-o facem în viață implică numai decizia noastră și ne aparține, chiar dacă suntem conștienți că este influențată de un număr variabil de motive. Recent Joblist’s Midlife Career Crisis a realizat o cercetare în care primele cinci motive ale schimbării carierei sunt:

 

1. un salariu mai mare: 47% dintre oameni;

2. prea mult stres: 39%;

3. un echilibru mai bun - muncă și viață personală: 37%;

4. o nouă provocare: 25%;

5. scăderea interesului pentru domeniul în care lucrează: 23%.

 

Care pot fi beneficiile schimbării?

Din aceeași cercetare aflăm că:

- 77% dintre respondenți sunt mai fericiți după schimbare;

- 75% simt o satisfacție mai mare;

- 69% au sentimentul împlinirii;

- 65% sunt mai puțin stresați.

 

Aceste procente sunt mai mult orientative și corespund, mai curând, unor timpuri normale. Actuala situație impune să decidem schimbarea carierei numai după parcurgerea unor pași ce presupun:

 

Evaluarea atentă a satisfacțiilor oferite de job-ul actual.

Luați o foaie de hârtie, trageți o linie pe mijloc și scrieți în stânga ce vă place, iar în dreapta ce nu vă mai place la actualul loc de muncă. Poate nu vă mai place chiar compania sau colegii de birou. Sunteți complet nesatisfăcut de conținutul rolului vostru? Dacă lucrurile stau așa - pregătiți-vă de schimbare!

 

Stabiliți cu atenție care sunt interesele, valorile și abilitățile voastre.

Dacă tot ați făcut o listă, mai faceți una: ce roluri am avut? Care au fost succesele înregistrate? Câte proiecte am dus până la capăt? Pentru ce valori am optat și ce abilități am folosit în această carieră? Toate acestea (interese, valori, abilități) considerați-le instrumente de măsură ale opțiunii voastre viitoare.

 

Optați pentru brainstorming.

Discutați cu familia, prietenii, contactele pe care le aveți. Spuneți deschis care sunt motivele voastre pentru schimbarea carierei. Enumerați interesele, valorile, abitățile care vă determină să optați pentru o nouă alternativă. Ascultați-i și pe ei. Notați, analizați, faceți o sinteză a celor auzite. Decideți apoi în cunoștință de cauză.

 

Documentați-vă asupra posibilelor opțiuni.

Căutați job-urile care se află în zona voastră de interes. După identificare comparați-le cu rolul actual. Evaluați cu atenție și alegeți. Orice decizie se ia atunci când te-ai documentat bine asupra opțiunilor (avantaje, dezvantaje) și ai posibilitatea unei evaluări, comparând argumentele pro-contra.

 

Obțineți informații directe.

Când credeți că un anumit domeniu prezintă interes și vă atrage, luați legătura cu cei care lucrează în acel sector. Discutați deschis despre cariera lor, despre satisfacții și insatisfacții. Contactul nemijlocit cu „actorii” din posibilul vostru loc de muncă, reprezintă valoarea adăugată pentru informațiile pe care le dețineți deja. O decizie luată pe baza informațiilor obținute direct va fi mult mai bine fundamentată.

 

Simulați desfășurarea viitoarei activități.

Ați auzit de „guvernele din umbră”. Membrii unei asemenea structuri se comportă asemenea celor aflați cu adevărat în funcții executive. Procedați în mod similar. Abordați un coleg care are cariera pe care o doriți. Acesta vă poate oferi o mulțime de informații despre ce presupune activitatea lui. El poate deveni „gazda”voastră pentru noua carieră.

 

Căutați și alte oportunități situate în afara câmpului vostru de interes.

Orice activitate care vă atrage și este relaționată cu viitoarea carieră (valori, cunoștințe profesionale, abilități) trebuie explorată. Nu neglijați informațiile obținute din voluntariat. O decizie bună se bazează pe cât mai multe informații valide.

 

Faceți studii.

Sunteți mai mult timp acasă în această perioadă. Căutați forme educaționale care să vă ofere bagajul de cunoștințe necesar viitoarei cariere. Sunt cursuri peste cursuri online, iar în timpuri normale toate companiile organizează training-uri. Participați la cât mai multe. Mergeți la conferințe, seminarii, dar mai ales citiți tot ce este legat de cariera visată.

 

Actualizați și dezvoltați propriile abilități.

Studiile vă oferă tocmai această oportunitate de a actualiza vechile abilități. În același timp, însușiți-vă altele noi, care să vă poată oferi flexibilitatea profesională atât de necesară în situația actuală. Orice curs de specializare, chiar și din alt domeniu decât cel în care lucrați, vă facilitează drumul spre noua carieră.

 

Căutați noi oportunități și în domeniul de lucru actual.

Sunt multe cazuri în care tentațiile externe ne împiedică să vedem ce avem sub nas. Acest lucru apare atunci când nu ne gândim la roluri alternative în care să ne folosim tot potențialul. Sunt programator, dar nu evoluez, nu mai am plăcerea de a lucra. Încercați data analyst sau manager de proiect. Sunt cariere în care toate cunoștințele și abilitățile voastre pot fi valorificate din plin.

 

În loc de concluzii: anul 2019 a fost marcat de opțiunea unei noi cariere pentru:

- 19% din personalul industriei hoteliere;

- 16% din cei care lucrau în baruri și restaurante;

- 15% din industria muzicală;

- 15% din funcționarii băncilor;

- 14% din funcționarii care lucrează la taxe și impozite;

- 13% din lucrătorii industriei alimentare.

 

Singurii din lume care nu au optat pentru o altă carieră în 2019 au fost medicii stomatologi: 0%.