Începutul de an ți-a dat aripi pentru o schimbare în carieră? 


Dacă te gândești la o schimbare a locului de muncă, la o promovare sau îți dorești să începi un nou drum profesional, primele luni ale anului pot fi o ocazie foarte bună de a reflecta asupra experienței trecute și de a te gândi la direcția pe care ți-o dorești în viitor. 

Unii oameni au planuri de carieră foarte clar stabilite. Alții, însă iau lucrurile pe rând adaptându-și deciziile de dezvoltare profesională, pe măsură ce obiectivele și preferințele lor se schimbă. 


Este decizia ta cum îți dorești să îți construiești viitorul. Însă, indiferent de abordarea pe care o preferi sau poate alegi chiar o combinație dintre cele două, vei avea șanse mai mari de succes, dacă:

          - Rămâi în modul de învățare: Piața muncii în zilele noastre se mișcă foarte rapid. De aceea, este de ajutor să vezi ce competențe sunt cele mai căutate în industria în care lucrezi sau în cea spre care dorești să te îndrepți.

          - Dezvolți network: Dezvoltă relații noi, care este foarte posibil să te jute să identifici direcții noi de carieră, chiar dacă în prezent  nu ești interesat de un nou loc de muncă. 

      - Ești flexibil: Nu te ține prea strâns de planul tău de carieră. Adaptează-te și fii deschis la oportunități. Mai curând, ține cont de obiectivele tale finale, decât de respectarea cu strictețe a fiecărei etape pe care ți-ai planificat-o. 


Pentru asta, răspunde-ți la următoarele întrebări: 

- Ce este important pentru tine?
- Ce îți place cel mai mult la jobul tău?
- Ce ai dori să minimizezi la următorul tău loc de muncă?

Ia în calcul o mișcare laterală: Nu îți fie teamă dacă uneori este nevoie să faci câte un pas lateral sau poate chiar în spate, înainte de a merge înainte în dezvoltarea carierei. Dacă un loc de muncă îți oferă șansa de a dezvolta abilități noi sau de a crea conexiuni care vor fi valoroase mai târziu, fii deschis către o mișcare laterală. 

În plus, din experiența mea de lucru cu oamenii, am văzut cum cei  încrezători în sine au succes, chiar și atunci când trec prin cele mai dificile situații sau când pare că circumstanțele nu le sunt potrivnice. Încrezători și pozitivi în astfel de momente, ei își gestionează fricile și acceptă provocarile, indiferent cât de dificile par. Oamenii încrezători în sine au încredere atât în ei înșiși, cât și în alții. 

 

Să ai încredere în tine, poate fi determinant pentru dezvoltarea ta profesională. Încrederea te ajuta să fii motivat și ambițios, să fii mai puțin anxios și stresat, să îți crești performanța și să îți dezvolți cariera. 

 

Iată câteva modalități prin care îți poți recâștiga încrederea în tine și cariera ta atunci când faci o schimbare în carieră:

1. Concentrează-te pe tine
Evită să te gândești la ceilalți candidați cu care concurezi. Nu ai cum să știi toate informațiile despre ei și nici nu te ajută. Focusează-te în primul rând pe cine ești tu, pe calitățile și pe experiențele pe care le aduci tu. 

Ia în considerare toate abilitățile și experiențele pe care le poți argumenta cu exemple. Recunoașterea individualității te poate ajuta să vezi perspective diverse.

Totodată, definește-ți obiectivele pe care dorești să le atingi în carieră, în rolul actual sau în cel viitor și amintește-ți de ele atunci când te pregătești de un interviu sau atunci când îți îndeplinești sarcinile zilnice.  

 

2. Vorbește despre realizările trecute
Identifică obiectivele pe care le-ai atins deja sau pe cele pe care ești pe aproape de a le atinge și vorbește despre pașii pe care i-ai făcut, dar și despre cum ai depășit  provocările și obstacolele care au apărut pe parcurs. 
În felul acesta, vei realiza efortul pe care l-ai depus și îți va fi mai ușor să îți construiești încrederea în tine. 

 

3. Confruntă-ți temerile 
Înfruntă-ți potențialele temeri, reflectând la ceea ce te-ar putea descuraja să-ți atingi potențialul sau să perfomezi așa cum îți dorești. De exemplu, exersează modul în care te prezinți la un interviu, în care vorbești despre realizări, dar și despre situații dificile din care aî învățat ceva. 

 

4. Ai grijă de tine 
Fă-ți un obicei de a face mișcare, de a avea o dietă echilibrtă și de a dormi suficient. Fă-ți timp pentru hobby-uri și pasiuni și acordă totodată atenție și activităților sociale. 
Un stil de viață care presupune grijă pentru sănătatea ta fizică și psihică îți dă energie și te susține în planurile profesionale pe care ți le-ai propus.

 

5. Redefinește refuzul 
Respingerea face uneori parte din procesul de schimbare profesională și deși poate fi o experiență peste care îți este dificil să treci, schimbarea perspectivei în ceea ce privește refuzul te poate ajuta să ai mai multă încredere în situațiile viitoare.

Consideră refuzul ca pe o oportunitate de învățare, pentru a înțelege mai bine cum îți poți îmbunătăți abilitățile. 

 

În final, amintește-ți că pentru o schimbare în carieră este nevoie de timp și răbdare, de perseverență și de adaptare în același timp, dar și de o mentalitate flexibilă care să te ajute în acceptarea provocărilor și depășirea obstacolelor.