Dacă ai în plan să începi o viață nouă într-un alt oraș, atunci cu siguranță acest articol este pentru tine.

Surpinzător sau nu, pentru unii oameni relocarea înseamnă un pas înainte, un nou început, iar pentru alții poate reprezenta un motiv de stres și nesiguranță.

Totuși, ce presupune cu adevărat o relocare? Cum poate o astfel de decizie să fie una inspirată? La ce să mă aștept când aleg să plec din orașul natal?

Ei bine, astăzi ne-am propus să răspundem la aceste întrebări și să-ți prezentăm plusurile și minusurile atunci că alegi să te angajezi într-un oraș nou.

 

Plusuri 

- Ai șansa unui nou început

Cu siguranță unul dintre cele mai mari avantaje atunci când alegi să te muți într-un oraș nou, este faptul că poți începe o viață nouă, de la zero.  

Spre exemplu, dacă alegi să te muți din capitală într-un oraș mediu sau mic, atunci șansele tale să-ți faci prieteni noi cresc considerabil.

Din ce am observat, oamenii din orașele mai mici nu au stresul aglomerării, sunt mulți mai prietenoși și mai relaxați cu străinii.

Totodată, în funcție de religie sau stil de viață, în țară există anumite comunități de acest gen, astfel te vei acomoda mai ușor cu noua locație.

 

- Beneficii profesionale

Toți mai mulți angajatori iau în calcul angajarea specialiștilor din alte orașe.

Pentru a atrage și convinge mai mulți tineri să facă o schimbare din punct de vedere profesional, majoritatea angajatorilor oferă anumite beneficii extra, pe lângă salariul de bază:

- locuință de serviciu;

         - decont de transport;

         - plata integrală a chirie;

         - mașină de serviciu.

Cu alte cuvinte, un beneficiu extra pe lângă salariul de bază, poate reprezenta un motiv în plus să faci o astfel de schimbare.

 

- Evoluția profesională

Un alt avantaj al relocării, este posibilitatea de evoluție în carieră.

Dacă vorbim de relocarea într-un oraș mai mare, evident oportunitățile de carieră și dezvoltare se înmulțesc.

Foarte mulți tineri talentați își doresc să-și înceapă cariera într-un oraș mai mare, datorită beneficiilor și oportunităților pe care acesta le oferă.

 

Minusuri 

- Ești departe de cei dragi

Pentru unii dintre noi, plecarea din orașul natal poate fi o corvoadă.

Doar simplul fapt că nu îți vei vedea atât de des prietenii și familia, poate reprezenta un motiv de a nu te muta într-un oraș nou.  

Te sfătuim ca în cazul în care ai primit o ofertă de muncă din alt oraș, să iei în calcul și aspectele menționate mai sus. În cele mai multe dintre cazuri, poate reprezenta motivul principal pentru care nu alegi să faci o astfel de schimbare.

 

- Costuri mari într-un oraș mai mare

Un al minus în cazul unei relocări, o poate reprezenta și costul de trai din orașele mari.

Chiar dacă am menționat mai sus faptul că, atunci când te muți într-un oraș mai mare, oportunitățile tale din punct de vedere profesional se înmulțesc, trebuie ținut cont și de cheltuielile pe care le vei avea în orașul respectiv. 

Ce este de reținut aici, este că trebuie să te gândești foarte bine atunci când te gândești să accepți o ofertă din partea unui angajator dintr-un oraș mai mare.

Bineînțeles, ține foarte mult și de cât de econom ești cu banii, dar totuși, trebuie pus în balanță și acest aspect înainte de a accepta o ofertă.

 

- Concurența la locul de muncă

De mici am fost învățați să fim în competiție cu celălalt.

La școală sau în societate eram mereu puși în postura de a concura cu cineva mai bun sau mai slab de cât noi.

Același lucru se manifestă și în ziua de astăzi la locul de muncă.

În unele cazuri, concurența prea mare la un loc de muncă, poate reprezenta un obstacol, în special pentru cei fără experiență în câmpul muncii.

Dezavantajul cel mai mare al orașelor mari, este că există concurență tot mai mare în domenii precum IT, domeniul bancar sau telecomunicații.

Atunci când aleg să-și înceapă cariera într-un oraș mai mare, în cele mai multe cazuri, tinerii sunt puși în fața faptului în care trebuie să „concureze” cu alți tineri pentru a obține jobul mult dorit.

Din pacate, concurența dusă la extrem, poate duce la ruperea relațiilor de colegialitate sau prietenie.

Recomandarea noastră este să-ți controlezi acest sentiment de concurență, iar în cazul în care îți dorești foarte mult o anumită poziție în cadrul companiei, să dai tot ce ai mai bun, fără a îngrădi sau rănii sentimentele colegilor tăi.

 

Concluzii

 

Relocarea nu este ușoară, iar în unele cazuri nu este pentru oricine.

Așa cum am menționat inițial, pentru unii oameni poate reprezenta o nouă șansă, o gură de aer mai bine spus, iar pentru alții poate reprezenta un motiv de disconfort și incertitudine.

Oricare va fi alegerea ta, sperăm ca acest articol te va ajuta în decizia de a face sau nu o schimbare în viața ta.