Stima de sine scăzută poate fi devastatoare pentru viața școlară, personală și profesională a unui individ. Sentimentul constant de inadecvare și nedemnitate poate submina încercările de a reuși chiar și în cele mai mici lucruri. Dacă te simți afectat de astfel de sentimente, poate fi necesar să întrebi „Am o stimă de sine scăzută?”

Stima de sine este propria ta viziune despre tine, abilitățile și atributele tale. Este imposibil să reușești în viață dacă ai mereu dubii în ceea ce te privește și îți reproșezi mereu câte ceva. Mulți indivizi suferă de o stimă de sine scăzută, deci veste bună – nu ești singur/ă. Unii indivizi au început recent să-și pună la îndoială stima de sine, în timp ce alții au făcut acest lucru toată viața. Indiferent de situația în care te afli, răspunsul sincer la aceste întrebări îți va oferi o mare perspectivă asupra modului în care te percepi.

 

Ești nervos sau stânjenit în preajma altor persoane? Acești oameni pot fi colegi de muncă, prieteni, membri ai familiei sau chiar străini de pe stradă. Te uiți vreodată la cineva și crezi că nu ești la același „nivel” cu persoana respectivă din punct de vedere fizic sau mental? Te vezi cel mai puțin important membru al familiei, al grupului de prieteni sau al companiei? Aceste sentimente persistente îți pot eroda stima de sine.

Cel mai probabil tu ești singurul care gândește aceste lucruri. Întreabă-ți prietenii, colegii de muncă și membrii familiei despre performanța, atitudinea și personalitatea ta. Mai mult ca sigur vei fi plăcut surprins. Amintește-ți să-ți clasifici propriile nevoi și nu pe ale altora sau nu prin comparație cu ale altora. Destul de des, indivizii cu o stimă de sine scăzută se străduiesc să-i mulțumească pe toți, în afară de ei înșiși, pentru a se face să se simtă mai adecvați. Acest act de obicei se întoarce împotriva ta, deoarece te concentrezi pe cei din jurul tău și nu pe tine însuți. Sapă adânc și află-ți propriile nevoi. Concentrarea pe tine pentru o vreme îți va permite să identifici cauza principală a problemelor tale de stimă de sine, astfel încât să le poți cuceri.

 

Îți faci griji sau te obsedează aspectul tău fizic? Încerci în mod constant să-ți schimbați aspectul pentru ceea ce crezi că este mai bine? Aceste sentimente de inadecvare sunt destul de frecvente, în special în rândul copiilor și femeilor. Adesea, indivizii observă anumite calități despre ei înșiși în copilărie din cauza comentariilor unui prieten, membru al familiei sau coleg de școală. Aceste sentimente se adăpostesc în interior, făcându-le mai puternice și mai adânc înrădăcinate. Unii indivizi sunt obsedați de greutatea, înălțimea, statura, structura osoasă, trăsăturile feței, părul și orice altceva. Aceste probleme pot deveni rădăcina unor probleme grave, inclusiv tulburări de alimentație. Chiar și cei mai frumoși oameni din lume au unele sentimente de inadecvare în ceea ce privește aspectul lor exterior. Oamenii pe care societatea îi consideră frumoși sau perfecți au probleme secrete cu privire la propriul lor aspect sau corp, deci nu ești singur/ă. În loc să-ți faci griji în mod constant cu privire la acele aspecte pe care le consideri negative, concentrează-te pe cele pozitive. Dacă te trezești că aluneci într-un obicei periculos sau mortal, caută ajutor cât mai curând posibil. Lumea a învățat să trăiască cu tine, acum trebuie să iei decizia de a trăi tu cu tine însăți/însuți. Odată ce te simți confortabil în propria piele, încrederea în sine va crește vertiginos.

Îți reproșezi zilnic câte ceva? Ai prefera să vorbești despre eșecurile și slăbiciunile tale decât despre succesele și punctele forte? Acesta este adesea cazul persoanelor cu stimă de sine scăzută. În loc să accentueze pozitivul, ei verbalizează acea voce critică constantă pe care o aud în capul lor. Oricare ar fi cazul, dacă te simți că suferi de o stimă de sine scăzută, există modalități de a te reconstrui din interior. Caută ajutor la prieteni, la membri ai familiei, colegi, cărți de auto-ajutor sau profesioniști, dacă este necesar. Stima de sine scăzută este o problemă care nu trebuie ignorată.

 

William James spunea că“Nu există decât o cauză a eșecului uman. Și aceasta este lipsa de credință a omului în sinele său adevărat.”

 

Specialiștii în psihologie comportamentală menționează doi factori principali ce ne influențează încrederea: primul dintre ei se referă la nevoia unei viziuni clare în ceea ce urmează să facem, iar al doilea vorbește despre depășirea fricilor care stau în calea reușitei noastre.

Pe de o parte, fără o viziune clară asupra obiectivelor noastre, nu vom obține credința că este posibil să reușim. Pe de altă parte, dacă nu ne confruntăm cu fricile noastre, riscăm să rămânem blocați într-un proces destinat eșecului.

 

Iată câteva idei utile extrase dintr-un articol pe această temă: ce se întâmplă când ai o stimă de sine și o încredere scăzute?

        - Ai des trăiri negative. Dispoziția este strâns legată de stima ta de sine. Te vei confrunta adeseori cu un cumul de trăiri negative, de la anxietate până la tristețe și iritabilitate, stări pe care inițial nu le poți atribui unei cauze clare.

          - Observi că nu evoluezi pentru că te consideri incapabil. Îți este greu să rămâi motivat într-o direcție și să depui efort pentru a-ți concretiza obiectivele. În realitate, neîncrederea în sine te convinge că vei eșua.

          - Ai dificultăți în relații. Interacțiunea cu cei din jurul tău devine o sarcină obositoare și îți este teamă că nu poți construi și menține relații sănătoase.

       - Nu te interesează propria persoană. Ajungi să neglijezi nevoile organismului tău și lași sănătatea și aspectul fizic pe plan secund.

          - Eviți să încerci experiențe noi. Te convingi singur că a intra într-un proiect nou sau a încerca o experiență nouă este doar o pierdere de energie.

 

Cum îți poți crește stima de sine?

Nu există o formulă clară, aplicabilă universal, care te poate ajuta să îți recapeți stima de sine. Chiar și asa, poți urma câțiva pași pentru a recăpăta controlul asupra vieții tale și pentru a înțelege de unde poți începe să faci mici schimbări.

          - Începe prin a te concentra pe concret. Renunță la generalizări și concentrează-te mai mult pe detalii. Analizează înainte de a judeca și ascultă-ti intuiția.

         - Concentrează-ți atenția pe diferența dintre ce este adevărat și ce nu în viața ta, pe ceea ce îți dorești și pe ceea ce ai în momentul de față. Vei deveni mai realist și mai greu influențabil.

       - Folosește-ți imaginația atunci când planifici. O agendă te va ajuta să pui în ordine tot ce urmează să faci zilnic. Astfel, îți vei putea urma cu ușurință task-urile și vei deveni mai conștient de capacitățile tale și mai încrezător că poți face față oricărei provocări.

         - Sărbătorește micile victorii. Fă-ți un jurnal personal unde să aduni toate micile victorii de zi cu zi. Scrie zilnic ce înveți nou sau ce duci până la capăt cu succes, oricât de insignifiant ți s-ar părea.

       - Concentrează-te pe aspectele pozitive. De obicei, devenim nefericiți deoarece ne gândim în permanență doar la greșelile pe care le-am făcut. Fă un pas în spate, analizează ce a mers greșit într-o interacțiune anterioară și schimbă abordarea pe viitor.

 

Și nu uita că-n majoritatea cazurilor cel mai important este drumul și să te bucuri de el, și nu rezultatul în sine!