Inegalitățile existente pe piața muncii din Republica Moldova se reflectă și în cazul tinerilor, cei mai descurajați fiind tinerele femei și tinerii de la sate. Începând cu 19 ani, majoritatea tinerilor încep să își caute primul loc de muncă, ceea ce le ia în medie 8-9 luni. Însă, până ajung să obțină un post de muncă stabil, sunt nevoiți să aștepte trei ani. Pentru femei, încadrarea pe piața internă durează cu nouă luni mai mult.

 In cazul tinerilor din mediu rural, doar jumatate din acestia reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, se arata intr-un studiu PNUD Moldova.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Tinerii pe piata muncii din Republica Moldova: competente si aspiratii”, elaborat de Observatorul de competente axat pe tineri. Observatorul a fost creat de PNUD Moldova si Institutul National de Cercetari Economice. Cercetarea a fost elaborata cu sprijinul Facilitatii Catalitice a PNUD Eurasia, finantata de Guvernul Turciei.

In prezent, fiecare a cincea persoana incadrata in campul muncii are 15-29 de ani. Ceea ce caracterizeaza traseul profesional al tinerilor este modificarea sferei de activitate, generand astfel costuri economice si sociale si diminuand productivitatea muncii.

„Tinerilor le este greu sa reuseasca in cariera din cauza unor combinatii de factori: insuficienta locurilor de munca decente, tinerii angajati castigand lunar un salariu mediu cu circa 35% mai putin decat salariul mediu lunar pe tara, pe de o parte si competentele de munca fragile, pe de alta. Iata de ce e nevoie de a experimenta noi abordari, pentru ca cerintele pietei muncii sa fie in armonie cu formarea profesionala”, afirma Dumitru Vasilescu, manager de proiect la PNUD Moldova.

Fiecare al patrulea tanar are un loc de munca informal, mai constata studiul. In muncile informale sunt implicati de regula tinerii cu nivel de educatie mai jos: fiecare al doilea are doar studii gimnaziale, iar doi din cinci - studii generale sau vocationale.

Citeste mai departe>>