Doar trei din zece tineri din Republica Moldova sunt incadrati pe piata muncii si doar jumatate dintre ei activeaza conform studiilor pe care le-au facut, arata o cercetare  realizata de catre Consiliul National al Tineretului din Moldova.

Intr-o conferinta de presa la IPN, Valeriu Dragalin, presedintele Consiliului, a mentionat ca studiul evidentiaza doua tendinte ale pietii muncii: faptul ca scade numarul tinerilor care initiaza o afacere si creste numarul tinerilor care nu sunt implicati in nicio activitate. Proportia ultimilor depaseste 29,4%. Este o rata dubla fata de cea europeana de 15%.

Mariana Etco, expert al Centrul de Instruire si Consultanta Organizationala (CICO), a mentionat ca tinerii reprezinta aproximativ 30% din populatia tarii. Sapte din zece tineri sunt inactivi din punct de vedere profesional. Din cei sapte care nu lucreaza doar trei sunt in proces de studii si de formare profesionala, iar ar alti doi sunt hotarati sa isi caute un loc de munca peste hotare.

 

Studiul arata ca 22,9% din tineri parasesc primul loc de munca pentru ca nu sunt multumiti de conditii.17,3% au lasat primul job din motive de maternitate. Iar 16% au plecat la un loc de munca mai bine platit. 14,6% au plecat peste hotare la lucru.

Ponderea tinerilor cu varsta de 25-34 ani, care sunt in cautarea unui loc de munca, este mai mare decat cea a tinerilor cu varsta de 15-24 de ani. Studiul mai arata ca cei mai vulnerabili sunt tinerii care au o pregatire profesionala scazuta, cei fara calificare si tinerii cu dizabilitati. 

Citeste mai departe>>