Probabil ai auzit despre valul de concedieri în masă sau poate ești chiar tu în situația nefericită de a rămâne fără job. Știm că această situație poate fi neplăcută și frustrantă. Cu atât mai mult este crucial să găsești rapid modalități de recalibrare, mai ales dacă nu ai economii suficiente pentru a susține stilul de viață obișnuit în următoarele 6-9 luni. Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să îți găsești un loc de muncă mai rapid:

 

1. Începi printr-o pauză

Orice ai face, nu te grăbi. Graba este vecină cu panica. Așa că ia-ți puțin timp să procesezi situația, să faci pace cu ea și apoi poți începe să acționezi. Nu este o idee bună să începi să aplici la sute de joburi din frustrare, nici să începi să răspunzi pasiv-agresiv la întrebările recrutorilor. E bine pentru tine să te calmezi și să vezi cum poți face ca această situație să lucreze în favoarea, nu împotriva ta. 

 

2. Nu uita că ai drepturi 

Asigură-te că îți sunt respectate. Deci, acum că ai tras aer în piept și ești calm, informează-te care exact sunt drepturile tale și ce compensații trebuie să primești din partea angajatorului. E bine să porți discuții civilizate cu foștii tăi superiori și, dacă este posibil, chiar să primești recomandări din partea lor. 

 

3. Gândește-te la mintea ta

Este important să-ți păstrezi sănătatea mintală. Știm că este o adevărată provocare să treci prin această experiență. Dacă simți că gestionezi presiunea cu greu din punct de vedere emoțional, caută persoane și instrumente care te pot ajuta să te echilibrezi. Poate fi un prieten care a trecut prin același lucru, un membru al familiei care mereu te ajută să te simți mai bine în situații dificile, un terapeut sau un abonament la sala de sport. Orice funcționează pentru tine e perfect! 

 

4. Trece-ți în revistă abilitățile 

Evaluează-ți abilitățile pentru a identifica cele care ar putea fi utile în obținerea unui venit imediat. Dacă ai o pasiune, competență sau talent care poate fi transformat într-un serviciu, ar fi benefic să începi să le promovezi. Există în prezent instrumente online gratuite care te pot ajuta să ai o prezență optimă pe internet. Prin crearea de conținut pe diverse platforme de social media, poți dezvolta afacerea ta gratuit, necesitând doar timp și dedicație din partea ta. Educă publicul în domeniul tău de expertiză pentru a-ți crește credibilitatea și clienții vor fi mai predispuși să vină la tine. În plus, procesul de înființare a unei afaceri este destul de simplu din punct de vedere legal.

 

5. Folosește-te de puterea comunităților 

Orice informație de care ai nevoie poate fi aflată ușor, dacă te afli în comunitatea potrivită. Aproape toate platformele au grupuri de sprijin pentru diverse domenii de activitate, în care poți găsi idei, parteneri, colaboratori, clienți și răspunsuri la frământările tale. Puterea comunității este neprețuită. Există multe grupuri și pentru candidați aflați în căutarea unui job, mulți recruiteri pun anunțuri publice pe LinkedIn - ai diverse opțiuni prin care te poți prezenta ca un candidat valoros, ceea ce și ești. 

 

 

6. Evoluează, Repetă!

În cazul în care aplici pentru job-uri și aștepți un răspuns, folosește timpul dintre interviuri pentru a identifica competențele pe care le poți dezvolta sau îmbunătăți. Există multe cursuri gratuite sau la prețuri accesibile care nu îți vor afecta bugetul, dar care te vor menține actualizat cu cele mai recente informații din domeniul tău sau care îți vor oferi o perspectivă mai amplă. Orice situație poate fi benefică pentru tine în timpul căutării unui nou job.

 

7. Măsoară de trei ori, aplică o dată

Investește timp și energie pentru a face o listă de companii-țintă și dezvoltă o strategie care să te ajute să ajungi mai repede la interviu. Aceasta implică să te asiguri că știi tot ce se poate ști despre companie, să ai un CV optimizat, să pregătești o scrisoare/ un mesaj personalizat pentru acea companie, să te conectezi cu persoane de decizie, să interacționezi cu postările lor din social media - cu alte cuvinte, să fii proactiv și să atragi reflectoarele asupra ta pentru a deveni un candidat pe care și-l doresc la interviu.  

 

8. E timpul să-ți faci un program

Căutarea unui nou job poate fi o activitate obositoare și consumatoare de energie. Pentru a fi eficient, este important să-ți faci un plan și să-l urmezi cu strictețe. De exemplu, poți să îți stabilești obiectivul de a aplica la un job pe zi, dar să analizezi cu atenție fiecare postare pentru a te asigura că este potrivit pentru tine. De asemenea, poți să-ți propui să te conectezi cu 10 persoane noi pe săptămână, să lași 5 comentarii la postările companiilor-țintă sau să participi la un eveniment de networking offline. Este important să fii consecvent în eforturile tale, indiferent de obiectivele pe care le stabilești. O acțiune mică făcută în fiecare zi poate avea un impact mai mare decât o acțiune mare făcută o dată pe lună.

 

9. Adu-ți aminte că este doar o perioadă și atât

Dacă există presiune financiară și ai nevoie să accepți un job pentru care vei fi plătit mai puțin decât sperai, fă acest lucru cu inima împăcată. Faci ce este nevoie pentru tine și familia ta și nu te dai bătut, cauți în continuare un job care este potrivit cu nivelul tău de senioritate. Nimic nu este permanent, e important să-ți amintești asta! 

 

10. Cu LinkeIn, la atac!

Dacă îți optimizezi profilul de LinkedIn și îți dedici timpul zilnic pentru a fi activ în comunitatea ta și pentru a construi relații, ai șanse mari să fii invitat la interviuri. Este important să fii vizibil în locurile potrivite. Dacă urmezi acești pași, vei avea probabil câteva conversații productive în fiecare săptămână, iar una dintre ele poate aduce o ofertă de job. Promisiunea noastră: Actionează perseverent și munca ta va fi recompensată!