Cowboy, prințesă sau astronaut? Ce voiai să te faci când erai mic/ă? Chiar dacă poate părea desuet, pasiunea noastră din copilărie, reinterpretată într-o profesie existentă și reală, este fix rețeta spre fericirea noastră profesională.
 

Povestea ta profesională este scrisă din primii 6 ani de viață

Conform lui Eric Berne, cel care a conceput analiza tranzacțională, primii 6 ani din viața noastră sunt esențiali în formarea tiparelor, stilurilor și înclinațiilor noastre, iar părinții și familia pot observa aceste trăsături în acest interval. 

Copiii se pot evidenția prin diferite abilități, precum dans, cântat, desen sau construit cu Lego și pot arăta afecțiune prin jocul cu păpuși sau prin demontarea și reasamblarea jucăriilor. 

De la vârsta de 6 ani până la maturizarea neocortexului, care are loc în jurul vârstei de 25 de ani, suntem implicați în a dezvolta și a completa tiparele și stilurile pe care le-am dobândit deja în primii ani de viață.

În general, când suntem tineri și începem să ne construim viitorul, ne concentrăm mai întâi pe alegerea unui loc de muncă și pe construirea unei cariere, iar ulterior, odată cu acumularea experienței, ne dorim să găsim sens și împlinire în activitatea noastră. 

Așadar, înainte de toate tindem să ne focusăm pe munca în sine, apoi pe progresul profesional și abia mai târziu ne dorim să avem o viață plină de sens, servindu-i pe alții într-un mod care ne face și pe noi fericiți și împliniți.

 

3 pași spre cariera care va mulțumi copilul din tine

Dacă ești în punctul în care vrei o carieră cu sens, cu vocație, am să-ți împărtășesc în rândurile de mai jos trei moduri prin care să-ți descoperi harul, vocația ta, iar apoi să-l introduci în proiectele vieții tale.

 

1. Go back to your future: amintește-ți ce făceai în primii 6 ani de viață 

Poți să-ți amintești cu exactitate care erau jocurile tale preferate din copilărie și cum te pierdeai în lumea ta când erai singur? 

Poate te jucai cu mașinuțe sau poate îți plăcea să înveți păpușile să gătească? Ții minte ce îți spuneau părinții și familia despre talentele tale?

 

2. Izolează aptitudinile din jocurile de la 6 ani și creează o listă de profesii reale care să le reflecte

În acest moment al exercițiului, este crucial să te joci și să explorezi fără a lua lucrurile prea în serios. Nu contează dacă ai sau nu pregătire sau experiență în noile profesii pe care le descoperi acum. 

Nu te descuraja. Concentrează-te doar pe a face o listă cu meserii și joburi care s-ar potrivi cu ceea ce simți că ar fi putut fi vocația ta din primii 6 ani de viață.

 

 

 

3. Diferențiază ceea ce știi să faci de ceea ce ai de oferit

Oferta ta pe piața muncii este reprezentată de ceea ce știi să faci în prezent. Însă, ceea ce ai de oferit cu adevărat este harul despre care s-a vorbit mai devreme. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă oferta ta actuală nu se potrivește cu harul tău. 

În loc să te grăbești, alege să fii răbdător și lasă lucrurile să se întâmple natural. Pe parcurs vei observa cum experiența și cunoștințele acumulate până acum îți vor fi de ajutor în găsirea unei cariere care să-ți ofere sens și împlinire. 

 

Încheiem articolul cu un scurt exercițiu de imaginație.

Este joi dimineața, ora 10.00.

Este o zi de lucru ca oricare alta, dar tu nu mai știi cât este ceasul.

Fie că ești într-o ședință cu un client, că scrii, construiești, planifici, desenezi, sau repari, te simți extraordinar de bine.

Râzi, faci ceva ce-ți place cu adevărat și care are directă legătură cu acel copil de 6 ani din tine care de atâta timp își tot cerea drepturile de a se face auzit. 

Imaginează-ți: iubești ceea ce faci, munca ta are sens și ești și plătit pentru asta.

Acum spune-ți cu sinceritate: ce ai simțit?