Refuzul multor cetateni someri de a alege unul dintre posturile vacante, oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca serveste, intr-un fel, drept indicator al neatractivitatii pietei fortei de munca din Moldova.

Opinia in cauza a fost exprimata de Tatiana Lariusina, expert pe probleme economice de la IDIS «Viitorul», comentind situatia cu refuzul multor oameni neangajati de a ocupa vreunul dintre posturile propuse de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, in special, al muncitorilor necalificati, deoarece prea putini oameni accepta salariile mici si conditiile dezavantajoase.

Potrivit spuselor ei e vorba totodata de problema motivarilor: organizarea proasta a muncii, cultura corporativa joasa, alte efecte legate de mediul de afaceri toxic; teama de a angaja femei de virsta fertila, pentru a nu le plati concediile de boala sau de maternitate; lipsa perspectivei de avansare in cariera. Toate la un loc fac ca posturile de munca din tara noastra sa fie neatractive.

„In Moldova somerii nu merg sa se angajeze in functiile propuse de tirgurile de job-uri, deoarece nu au motivarea de a ocupa primul loc liber gasit”, explica Tatiana Lariusina Dumneaei a observat ca in economia Moldovei, daca omul este angajat, asta inca nu inseamna ca acesta este si protejat de saracie. „In tara noastra exista fenomenul saraciei angajate, este vorba despre 2/3din populatia angajata la lucru, dar care este salarizata ceva mai mult ca minimul de existenta. Iata asa arata statutul celei mai sarace tari din Europa”, a spus expertul.

Citeste mai departe>>