Toti, de la entry level la CEO, ne dorim sa lucram cu sefi care ne inteleg si apreciaza munca noastra. Dupa ce ai trecut printr-o experienta mai putin placuta (un sef ranchiunos, rau, chiar razbunator) nu-ti mai doresti un sef toxic. Cand cauti un job nou si ai ajuns la interviu, nu ezita sa pui intrebari pentru a afla ce fel de sef vei avea.

Sa presupunem ca cel care iti ia interviul este chiar potentialul tau sef. Nu ezita si intreaba-l:

1.    Cum ai descrie angajatul ideal?

Indiferent de raspuns, incearca sa vezi daca in continutul acestuia intalnesti insusiri pe care tu le detii si acestea sunt cele cautate de potentialul sef. Daca simti ca nu te potrivesti si ai detectat o doza de nesinceritate in raspuns, nu ai de ce sa ramai in acel loc.

2.    Cum privesti critica constructiva?

Intrebarea vizeaza un fel de certificare a existentei si acceptarii oricarei forme de feedback (pozitiva sau negativa) din parte echipei-catre sef. Nimeni nu-si doreste sa lucreze undeva unde nici nu invata ceva nou, nici nu are posibilitatea de a se dezvolta.

Ceea ce va doriti nu este sa va faca doar job-ul mai usor ci sa si va ajute sa cresteti. Daca insa auziti ca orice forma de critica constructiva este pedepsita cu „scoaterea in fata echipei pentru a se da un exemplu”, atunci clar ati vazut steagul rosu si puteti pleca linistit. Nu pierdeti nimic.

3.    Care este procesul de  evaluare a angajatilor?

Intrebarea are legatura cu cea anterioara: Este evaluat periodic angajatul si desigur corect in functie de performantele sale? In acelasi timp, voi vreti sa aflati daca angajatul este ajutat cu adevarat ori nu, prin evaluarea periodica, sa-si atinga tintele pe care si le-a propus in dezvoltarea unei cariere.

4.    De cat timp conduceti aceasta echipa in companie?

Ceea ce trebuie sa cautati in raspunsul primit sunt semnele oricarei forme de rata a fluctuatiei (ne referim la componenta echipei) si in mod special semne ale starilor conflictuale.

Pentru voi este esential sa gasiti motivele pentru care o echipa a fost schimbata (parttial sau in totalitate), inclusiv legitimitatea acestor motive. Daca simtiti ca sunt ezitari sau chiar incercari de a evita raspunsul, cumpaniti bine daca vreti sau nu sa faceti parte din echipa potentialului vostru sef.

5.    Cum descrieti in raportul direct stilul vostru de management?

Intrebarea este chiar incisiva si se prezinta aproape sub forma unui test pentru potentialul vostru sef. In acelasi timp, daca este un adevarat sef va sugera ca raportul privind stilul sau de management se refera la elemente concrete ale activitatii, evitand fuga de resposabiltate si continand doar aspecte autolaudative.

6.    Care este modelul adoptat pentru rolul de lider?

Intrebati de fapt cum isi alege oamenii, care sunt tiparele, iar raspunsul ar trebui sa va ofere indicii asupra strategiilor de conducere pe care le adopta si vrea sa le dezvolte. Practic doriti sa stiti pe ce drum se va merge si in ce fel, pentru a sti daca va veti acomoda cu stilul de conducere.

7.    Cum ati simtit ca se comporta echipa dupa o perioda stresanta - se destrama sau stie sa sarbatoreasca un succes?

Aceasta este modalitatea cea mai sigura de a afla modul cum este apreciata balanta munca-viata personala si daca echipa stie sa isi recunoasca propriile reusite. Ar trebui sa vi se raspunda la ceea ce intrebati.

(Exista posibilitatea ca cel care va ia interviul sa lucreze chiar cu potentialul vostru sef. In acest caz puteti afla direct parerea unui component al echipei)

8.    Care este stilul de management al sefului?

Aici puteti merge drept la tinta - ii place sa fie micromanager (cel care controleaza tot) sau este un adevarat suport pentru angajati? Din raspunsul obtinut puteti seziza nuante de respect sau nu fata de stilul sefului.

9.    Care este zona in care iti place cel mai mult sa lucrezi cu seful tau?

Raspunsul poate fi transant: „Ma bucur sa lucrez cu el, oricand” sau poate fi vag si sovaielnic, aproape impersonal. Fiti atenti la lucruri de acest gen, daca le treceti cu vederea puteti sa acceptati situatii care va vor dezavantaja.

10.     Cum ai descrie cultura organizationala a echipei?

Ce vreti voi sa stiti aici se refera la cum muncesc oamenii impreuna si cum comunica intre ei. De asemenea, vreti sa vedeti cat de implicat in aceasta cultura este seful, cat sta cu oamenii atat la birou cat si dincolo de poarta companiei.

Va reamintesc ca exista si alte elemente pe care trebuie sa le luati in consideratie in evaluarea raspunsurilor primite, unul dintre ele este limbajul trupului si cel nonverbal.

In acelasi timp sunt foarte importante standardele si valorile pe care voi le aveti deja atunci cand intrati in interviu. Nu va aflati la primul job, ati cunoscut deja sefi si credeti in anumite valori. Fiti cat mai siguri pe aceste lucruri pentru a sti clar ce va doriti de la noul loc de munca si de la viitorul vostru sef.

O ultima problema: inainte de a accepta oferta ganditi-va ca veti lucra cu acesti oameni zi de zi, cinci zile pe saptamana. De aceea, cu cat stiti mai mult, cu cat sunteti mai bine informat, cu atat mai buna va fi decizia pe care o luati.