Orice recurtor din Moldova știe clar: discriminarea este ilegală și contravine profund valorilor de justiție socială. Totuși iată că ea constituie încă o problemă semnificativă pentru procesele de recrutare profesionale din țara noastră. 

În acest articol vom discuta despre diverse forme de discriminare care au loc în interviuri, inclusiv discriminarea în funcție de vârstă și impactul acesteia asupra angajatorilor și angajaților. 

De multe ori, candidații care au peste 45 de ani sunt ignorați în favoarea candidaților mai tineri, chiar dacă aceștia din urmă nu sunt la fel de calificați sau de experimentați. De asemenea, este destul de comun ca recrutorii să întrebe candidații despre vârstă, deși aceste informații nu ar trebui să fie relevante în procesul de selecție. Unele persoane își scot aceste informațiile legate de vârstă din CV tocmai pentru a avea o șansă mai mare de a fi selectați. Acest lucru însă nu ar trebui să se întâmple dacă procesul de recrutare ar fi cu adevărat corect și nediscriminatoriu.

O altă formă obișnuită de discriminare în cadrul proceselor de recrutare este cea pe bază de gen. Deseori femeile sunt supuse în timpul interviului la întrebări legate de planurile lor de familie și cum vor să își gestioneze responsabilitățile familiale versus cele profesionale. Trebuie să știi foarte clar că astfel de întrebări sunt ilegale și ar trebui să fie eliminate complet din procesul de recrutare. 

De asemenea, femeile care se întorc job după concediul de creștere și îngrijire a copilului se confruntă adesea cu dificultăți în a-și relua locul de muncă. În plus, femeile sunt adesea ignorate când vine vorba de pozițiile de conducere sau promovări în favoarea bărbaților chiar dacă au calificările și experiența necesare.

În același timp, discriminarea pe baza orientării sexuale sau identității de gen este o problemă importantă în procesul de recrutare și selecție a angajaților. Persoanele LGBT pot fi excluse din start în procesul de recrutare, chiar dacă sunt calificate și experimentate. Trebuie de asemenea spus că întrebarea despre orientarea sexuală sau identitatea de gen constituie o încălcare clară a legii.

 

 

În Moldova, discriminarea pe criterii etnice sau naționale este o problemă serioasă, care afectează adesea grupurile minoritare. Candidații care aparțin acestor grupuri pot fi ignorați sau respinși în procesul de recrutare, chiar dacă îndeplinesc criteriile de selecție. Impactul acestui tip de discriminare este amplu și afectează atât angajatorii, cât și angajații. În cazul angajatorilor, discriminarea poate duce la pierderea unor talente valoroase și poate afecta imaginea companiei în ceea ce privește valorile diversității și incluziunii.

Chiar și atunci când se utilizează sisteme automatizate de selecție și filtrare bazate pe competențe și experiență, discriminarea poate apărea. Ea intervine în momentul discuției propriu-zise cu angajatorul, în care acesta poate să adreseze întrebări privind etnia sau naționalitatea candidatului.

 

Dacă ești HR… 

6 metode cheie pentru a evita discriminarea în procesul de recrutare:

 

1. Scrie cât mai clar cerințele și responsabilitățile jobului încă din anunț

Înainte de a posta un anunț de job, este crucial să formulezi o descriere clară a poziției și a atribuțiilor și cerințelor asociate cu aceasta. Această descriere trebuie să fie obiectivă din punct de vedere al genului și să evite orice caracteristică care ar putea sugera o preferință pentru un anumit tip de candidați.

 

2. Evită exprimările care nu sunt incluzive

Este important să nu utilizezi vreun limbaj care poate sugera preferința pentru un anumit grup de candidați. De exemplu, nu ar trebui să folosești cuvinte care indică o anumită vârstă, sex sau orientare sexuală.

 

3. Postează anunțul pe mai multe platforme

Dacă anunțurile de angajare sunt postate într-un singur loc, există riscul ca acestea să ajungă doar la un grup limitat de candidați. În schimb, publicarea anunțurilor pe site-uri de recrutare și în alte locuri care sunt accesibile unui public divers poate atrage o gamă mai largă de candidați și poate crește șansele de a găsi candidați potriviți pentru job.

 

4. Caută constant metode alternative de evaluare

Pentru a nu judeca după un singur criteriu de selecție, recrutorii ar trebui să folosească o serie de metode de evaluare a candidaților. Exemplu: interviurile bazate pe valori și competențe, anumite teste tehnice și/sau de personalitate, referințele și experiența anterioară, terțe persoane din business implicate în procesul de recrutare. Această abordare poate te-ar putea ajuta la reducerea influenței subiective și la evaluarea candidaților în mod obiectiv.

 

5. Formează-ți recrutorii pentru a nu discrimina

Important pentru compania ta: recrutorii trebuie să fie instruiți pentru a evita discriminarea și pentru a înțelege conceptele de bază ale egalității și incluziunii. Aceasta poate ajuta la reducerea biasului subiectiv și la îmbunătățirea procesului de recrutare în ansamblu.

 

6. Monitorizează și evaluează la final procesul de recrutare

Pentru a evita discriminarea în procesul de recrutare, este esențial să efectuezi o monitorizare și evaluare regulată a procesului și a rezultatelor sale. Această abordare te poate ajuta la identificarea și corectarea potențialelor probleme în procesul de recrutare.

De asemenea, trebuie să înțelegi că procesul de recrutare este un parteneriat între angajator și candidat. Candidații sunt și ei interesați de informații despre compania ta. Despre mediul de lucru, despre oportunitățile și beneficiile oferite. Prin urmare, este important ca tu, ca reprezentant al organizației pentru care lucrezi să oferi informații relevante și transparente candidaților pentru a te asigura că procesul de recrutare este 100% echitabil și sănătos pentru toate părțile implicate.