Pentru a obține un job, cea mai importantă etapă a procesului de recrutare este interviul. Studiile arată că interviurile complexe duc la o satisfacție crescută în rândul angajaților. Astfel, un interviu complex trebuie să conțină atât întrebări despre aptitudinile candidatului pentru postul pe care urmează să îl ocupe, dar și întrebări pentru a testa abilitățile de adaptare, comunicare și muncă în echipă. Astfel de întrebări formează ceea ce specialiștii numesc interviul comportamental.

Interviul comportamental este un instrument important prin care recrutorii își pot da seama de abilitățile candidaților. În acest articol veți vedea care sunt cele mai importante întrebări adresate în cadrul unui interviu comportamental.

 

Ce întrebări poți primi la un interviu comportamental

Un  interviu de acest gen are 30 de întrebări care sunt structurate pe 6 grupe:

    1. Munca în echipă

    2. Abilități în relațiile cu clienții

    3. Abilitatea de a te adapta

    4. Managementul timpului și al abilităților

    5. Abilitatea de comunicare

    6. Motivație și valori

 1. Interviul comportamental: tipuri de întrebări despre munca în echipă

Pentru întrebările care urmează trebuie să aveți pregătită o poveste scurtă, care să ilustreze modul în care vă folosiți abilitățile pentru a lucra alături de colegi și pentru a răspunde provocărilor care apar. Imaginați-vă posibile conflicte, proiecte dificile și modul în care reacționați în acele momente. Este important să prezinți modul în care ai relaționat la birou, chiar și atunci când nu te înțelegeai cu colegii de echipă.

Următoarele 5 întrebări se axează pe modul în care candidații pot să colaboreze cu restul angajaților.

Exemple de întrebări

   1. Vorbește-mi despre perioada în care a trebuit să lucrezi alături de cineva a cărui personalitate era total diferită de a ta?

    2. Dă-mi ca exemplu momentul în care a existat un conflict în echipa ta. Cum l-ai gestionat?

  3. Descrie perioada în care te străduiai să construiești o relație cu cineva important. Cum ai procedat?

   4. Când facem greșeli și toți facem așa ceva, dorim să dăm timpul înapoi. Vorbește-mi despre o asemenea situație pe care ai trăit-o față de un coleg.

   5. La un moment dat ai avut nevoie de informații despre un coleg mai puțin comunicativ. Cum ai procedat?

 

2. Interviul comportamental: abilități în relațiile cu clienții

Atunci când sunteți intervievat pentru un post care presupune relații cu clienții este de așteptat să vă aflați în fața unora dintre întrebările care urmează. Răspunsul la aceste întrebări trebuie să conțină cel puțin un exemplu în care v-ați reprezentat echipa sau compania și ați reușit să oferiți clientului servicii deosebite.

Următoarele întrebări scot în evidență modul în care candidații fac față situațiilor dificile în relațiile cu clienții.

Exemple de întrebări

 1. Povestește-mi despre momentul în care era foarte important să faci o impresie deosebită clientului. Cum ai procedat pentru a obține efectul scontat?

  2. Dă-mi un exemplu când nu ai reușit să satisfaci așteptările clientului. Ce s-a întâmplat și cum ai reușit să remediezi situația?

  3. A exista o situație în care ai fost sigur că un client a fost încântat de serviciile tale?

  4. Cum a fost atunci când ai avut în față un client despre care știai că este dificil și se interacționează greu cu el? Cum s-au desfășurat lucrurile și dacă ai ținut situația sub control?

  5. Atunci când lucrezi cu un număr mare de clienți este foarte greu să interacționezi cu ei. Cum reușești să satisfaci cerințele lor?

 

3. Interviul comportamental - întrebări despre abilitatea de a te adapta

Statisticile arată că unui nou angajat îi trebuie aproape un an pentru a se adapta complet și pentru a ajunge la un nivel de productivitate maxim. De aceea, este important pentru recrutori să vadă modul în care candidații reacționează în situații de criză. Următoarele întrebări testează tacticile utilizate de candidați pentru a ieși dintr-o situație stresantă. Gândește-te la o situație de criză pe care ai reușit să o rezolvi. De asemenea, poți menționa și momente în care nu ai reacționat cum trebuia, dar prezintă și ce ai învățat de pe urma experienței.

Exemple de întrebări

    1. Descrie-mi o situație în care asupra ta s-au exercitat o serie de presiuni. Cum s-au desfășurat lucrurile și cum ai ieșit din ea?

    2. Povestește-mi cum a fost când compania sau echipa ta a trebuit să facă o serie de schimbări. Care a fost impactul acestora asupra ta și cum te-ai adaptat?

    3. Spune-mi câteva cuvinte despre primul tău job. Ce ai făcut pentru a învăța cum stau lucrurile în companie?

    4. Dă-mi un exemplu când ai evitat să fii dat la o parte și cum ai ieșit dintr-o situație delicată sau jenantă?

   5. A fost un moment când ai greșit pentru că nu te-ai adaptat? Cum te-ai împăcat cu această situație?

 

4. Întrebări despre managementul timpului și al abilităților adresate la un interviu comportamental

În medie un angajat este întrerupt de 7 ori pe oră, ceea ce înseamnă peste 40% din timpul programului de lucru. De aceea, recrutorii vor să se asigure că viitorul angajat știe să își organizeze timpul și sarcinile.

Când veți fi întrebați despre modul cum ați gestionat timpul și abilitățile voastre, fiți sigur că angajatorul vrea să-i vorbiți despre responsabilitățile avute, despre modul cum v-ați organizat sau ați organizat echipa. E  bine să aveți ca prioritate în răspuns modul cum ați reușit să finalizați un proiect, o lucrare încadrându-vă în termenele fixate.

Exemple de întrebări

   1. Descrie cum ai manageriat etapele unui proiect, cum s-a desfășurat munca ta pe o perioadă mai mare de timp. Mă interesează cum ai ținut sub control activitatea pe etape, pentru a te încadra în timpul de execuție prevăzut.

   2. Spune-mi despre situația în care a trebuit să construiești o strategie pentru a ordona prioritățile. Cum ai procedat?

   3. Uneori nu este posibil să rezolvi tot ce ai pe listă, iar reponsabilitățile te depășesc. Vorbește-mi de cum te-ai descurcat într-o asemenea situație. Cum ai procedat?

  4. Descrie-mi o situație în care ți-ai fixat un anumit obiectiv pentru tine. Cum ai procedat pentru a te asigura că vei reuși să atingi ținta propusă?

  5. Dă-mi un exemplu cum ai gestionat un număr mai mare de responsabilități. Cum ai rezolvat această problemă?

 

5. Abilitățile de comunicare

Chiar dacă nu sunteți o persoană comunicativă este bine să aveți pregătită o scurtă povestire referitoare la comunicare. Știm cu toții că acest proces -comunicarea- nu este specific doar anumitor job-uri. Comunicarea a devenit o componentă esențială a vieții de zi cu zi. Țineți minte (atunci când răspundeți) să nu vă limitați să vorbiți doar despre comunicare, ci abordați și modalitatea cum ați gândit-o și v-ați pregătit pentru ea.

Exemple de întrebări

     1. Dă-mi un exemplu când ai reușit să influențezi un coleg -prin persuasiune- să vadă lucrurile așa cum le vezi tu.

     2. Descrie o perioadă din stagiul tău la un nou job. Cum ai procedat pentru a te face înțeles de ceilalți atunci când veneai cu o propunere nouă ?

     3. Povestește-mi despre momentul în care ai apelat la o comunicare scrisă pe care ai transmis-o colegilor tăi de echipă.

     4. Aș dori să-mi vorbești despre o situație în care un client frustrat nu înțelegea ce s-a întâmplat. Cum ai reușit să explici clientului situația respectivă?

     5. Vorbește-mi despre o prezentare de succes pe care ai făcut-o și de ce crezi că a fost una de top?

 

6. Motivație și valori

Destul de multe întrebări, care vi se pot părea aleatorii atunci când vă aflați la interviu, sunt încercări prin care managerul încearcă să afle ce vă motivează pentru job-ul respectiv și chiar în general. În aceste cazuri răspunsul vostru trebuie să fie direct, chiar dacă întrebarea nu a fost explicit formulată pentru acest subiect.

Exemple de întrebări

     1. Povestește-mi despre o realizare profesională pe care o consideri drept etalon pentru tine și de ce te mândrești cu ea.

     2. Descrie o situație în care, după ce ai sesizat o serie de probleme, ai considerat necesar să preiei inițiativa pentru a corecta lucrurile, iar această realizare a fost ceva mai mult decât se așteptau colegii tăi să faci.

     3. Au existat situații când ai lucrat fie sub o supraveghere strictă, fie sub una mai relaxată? Cum te-ai descurcat în ambele situații?

     4. Vreau să-mi dai un exemplu concret când ai manifestat cu adevărat capacitatea ta creativă  în munca pe care o făceai. Ce ți s-a părut provocator și ce ți s-a părut dificil în ceea ce ai făcut?

    5. Vorbește-mi despre acel moment când ai fost dezamăgit de munca ta. Ce ai considerat că trebuie să faci pentru a îmbunătăți situația?

 

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le puteți primi în cadrul unui interviu comportamental. De cele mai multe ori, recrutorii îmbină întrebările legate de comportamentul candidaților cu întrebările axate pe abilitățile necesare pentru poziția vacantă. După ce ai răspuns la toate întrebările din cadru acestui interviu analizează-ți răspunsurile pentru a te putea pregăti pentru următorul interviu.