De lucru este, dar nu are cine sa munceasca. Angajatorii se plang ca de la un an la altul le este tot mai greu sa gaseasca oameni dornici sa lucreze. Principala cauza este migratia, spun cei de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. Prin urmare, cererea de angajati e in continua crestere, iar locurile vacante - tot mai multe.

Natalia GHETU, REPORTER PRO TV: “Anunturile despre angajare sunt peste tot. La acesta statie am numarat cel putin sase afise cu oferte de munca. Se cauta vanzatori, agenti de securitate sau electricieni. ”

Astfel, dupa o plimbare prin capitala iti e clar ca piata muncii de la noi duce lipsa de angajati. Practic la fiecare ghereta, intrare in supermarket sau intr-o intreprindere municipala suntem intampinati de anunturi de angajare. 

Veronica STORAS, SEF DEPARTAMENT VANZARI: “Am nevoie de 10 angajati la sectia de producere. Aici avem nevoie de tapiteri, asamblori, deriticatoare.”

Angajatorii sustin ca gasesc greu muncitori calificati, cu atat mai mult tineri care sunt mai putin dornici sa obtina o slujba.   

Veronica STORAS, SEF DEPARTAMENT VANZARI: “Mai dificil este sa gasim tineri specialisti. Majoritatea sunt pregatiti superficial. Noi oferim instruire, insa sunt domenii unde nu putem sa-i instruim de la zero.” 

Desi putini, la fabrica sunt si tineri pentru care crearea mobilei si manuirea stofei a devenit o adevarata pasiune. In sectia de producere l-am intalnit pe Calin. A absolvit acum cativa ani o scoala profesionala din capitala. De un an lucreaza ca tapiter. Este o munca pentru care trebuie indemanare si dibacie, insa a deprins repede meseria, spune baiatul. 

Calin PROCA, TAPITER: “S-a pornit tendinta asta sa plece peste hotare. Se poate de lucrat si acasa si de facut bani si aici. Pur si simplu nu au rabdarea asta sa se invete.” 

Totusi, piata muncii este cel mai mult afectata de migratie, spun cei de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. O alta problema o constituie neconcordanta dintre cerere si oferta pe piata muncii. Cei mai multi someri sunt in sate, circa 68%, insa peste 80 la suta dintre locurile vacante se afla in orase. 

Marcela GRADINARU, SEF-ADJUNCT, DIRECTIA PLANIFICARE, EVALUARE SI SINTEZA:“Locurile de munca sunt intr-o crestere, datorita faptului ca lumea pleaca peste hotare, ducem lipsa de muncitori calificati. Circa 80% din numarul total de locuri de munca  sunt pentru persoanele cu nivel de instruire secundar si pentru muncitori. Nu avem oameni care sa ocupe aceste posturi.”

Din 2013 si pana in prezent, doar in Israel, au fost angajati 8000 de moldoveni, prin intermediul unui acord interguvernamental. 

Citeste mai departe>>